AS-Made (Evaluatie van marien afval in de zone van het Belgisch Continentaal plat: voorkomen en effecten) is een tweejarig project (juni 2009 - juni 2011) in samenwerking met 3 partners (INBO, VLIZ en Universiteit Gent: onderzoeksgroep Ecotox). Het project wordt ondersteund door BELSPO (Federaal wetenschapsbeleid).

p9_meeuw_bekerbekMarien afval is een groot probleem in de wereldzeeën. Het is echter niet bekend hoeveel afval aanwezig is in zee. Daarom proberen we met de partners een inzicht te krijgen hoeveel afval we kunnen vinden in de zone van het Belgisch Continentaal Plat.
 
Dit proberen we te doen door alle mogelijke beschikbare data over marien afval te integreren in een grote databank. Data werd bijvoorbeeld verzameld tijdens de ‘Lenteprikkel’ aan de Belgische kust, waarbij elke lente het strand afvalvrij gemaakt wordt door vrijwilligers; tijdens de Fishing-For-Litter-actie, waarbij vissers aangemoedigd worden om het afval dat ze opvissen, niet terug te gooien in zee, maar dit aan land te brengen; en door wetenschappers die (specifieke) monitoring campagnes op zee deden om het afval in zee en aan de kust te bepalen. Ook worden nieuwe campagnes opgezet door de Universiteit Gent om experimenten te doen met afval. Meer informatie kan hierover gevonden worden onder ‘activiteiten’.

De grote doelstellingen van dit project zijn:

  1. de aanwezigheid van marien afval bestuderen (inclusief de afbraak- en degradatieprocessen, zoals micro-plastics) in het Belgische marien milieu, gebaseerd op beschikbare literatuurdata en op monitoring campagnes op zee
  2. de invloed van het afval (inclusief de geassocieerde micro-contaminanten, zoals PCB’s) op mariene soorten
  3. de evaluatie van de financiële impact van deze vervuiling (verwijdering van afval en preventie)
  4. het ontwikkelen en evalueren van beleids-evaluatie tools gebaseerd op de wetenschappelijke resultaten

Update van recent gepubliceerde artikels over marien afval:

Artikels gaan over afval uit Ijsland, Antarctica, de Nederlandse kust,... en identificatiemethoden om afval te identificeren en te quantificeren

 

Read more