DAGTOERISME MET OPENBAAR VERVOER


Zon, zee en strand lokken jaarlijks duizenden mensen voor een dagje naar de kust. Gebruik van het openbaar vervoer kan de verkeersoverlast vermijden die deze toestroom van toeristen met zich meebrengt. In 2006 nam 5,4 procent meer dagjesmensen de trein om naar de kust te reizen dan in 1997 en 2,2 procent meer dan in 2004. Tegenover 2005 bleef het aandeel nagenoeg ongewijzigd. Wellicht droegen extra promoties van de NMBS bij tot de stijgende trend. In 2006 kwam daar nog eens het specifieke seniorentarief voor een treinreis naar de kust bij. Gunstige treintarieven hebben een positieve invloed op het aantal dagtoeristen dat de trein neemt naar de kust.

Naast verblijfstoerisme is ook dagtoerisme een erg belangrijke activiteit voor de kust. Zodra een positief weerbericht wordt uitgezonden, trekken heel wat dagjesmensen richting zee, zon en strand. Omdat dagtoeristen binnen één dag heen en weer reizen naar de kust, kunnen ze voor een aanzienlijke hoeveelheid verkeersoverlast zorgen.

De indicator drukt het aandeel uit van het openbaar vervoer in het totale dagtoeristische verkeer van en naar de kust. Hij wordt berekend aan de hand van een systeem dat permanent de dagtoeristische verkeersstromen van en naar de kust met de wagen en met het openbaar vervoer meet.


>> Fiche : DAGTOERISME MET OPENBAAR VERVOER  Klik hier om naar de fiche te gaan

  • Dagtoerisme met openbaar vervoer
  • Bron  : Westtoer