Ondernemerschap en economische groei

Verhouding van aantal gestarte ondernemingen (zelfstandigen + KMO's) tegenover het aantal failliete ondernemingen

In een open economie als de Vlaamse, blijkt dat de graad van ondernemerschap gedreven wordt door veranderingen in de globale economie en het flankerend kader dat de overheid bepaalt. Dit is niet anders voor de kust. Een ondersteunend klimaat voor ondernemingen is nuttig voor het starten en beëindigen, de overname, de bloei en het voortbestaan van ondernemingen.

In de context van duurzame ontwikkeling, wordt gestreefd naar een kwalitatieve economische uitbouw met aandacht voor innovatie, sociale en ecologische aspecten. Veel oprichtingen van nieuwe bedrijven die maar een korte levensduur hebben en vroege faillissementen, getuigen wellicht van een geringe duurzaamheid.

Een uitgebreide bespreking van deze indicator is ook terug te vinden in het kustkompas. Hierin wordt deze indicator besproken aan de hand van verschillende vragen zoals waarom deze indicator, wat zegt deze indicator, wat zijn de resultaten, wat voor de toekomst,…

lichte vooruitgangTrend : 2002 was qua ondernemerschap een beter jaar dan 2001. Gemiddeld werden op niveau van het studiegebied exact evenveel ondernemingen opgestart, als er failliet gingen. In 2001 gingen meer ondernemingen failliet, dan dat er nieuwe bij kwamen.

Definitie : De indicator wordt gedefinieerd als de verhouding van het aantal gestarte ondernemingen (alle BTW-plichtigen) tegenover het aantal failliete ondernemingen, per gemeente.

Eenheid : De indicator wordt uitgedrukt als een verhouding per gemeente.

Lees meer in de technische fiche

Gebieden op grafiek
ALVERINGEM
BLANKENBERGE
BREDENE
BRUGGE
DAMME
DE HAAN
DE PANNE
DIKSMUIDE
GISTEL
JABBEKE
KNOKKE-HEIST
KOKSIJDE
LO-RENINGE
MIDDELKERKE
NIEUWPOORT
OOSTENDE
OUDENBURG
VEURNE
ZUIENKERKE
Gemiddelden
MiddenKust
WestKust
OostKust
Kust
Hinterland
Studiegebied


Laatst gewijzigd op 01/08/2005