Duikwerkzaamheden mei 2015

Hierbij een filmpje van het duikwerk van enkele dagen geleden met de focus op de metingen van de wrakken.

 

 
 
 
Wetenschappelijk duiken - plaatdiktemetingen
 
 
 
 
 
 
00:00
 
 
 
 
 
00:00
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


Onroerend Erfgoed voert samen met de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen onderzoek naar de corrosie en het verval van stalen scheepswrakken gelegen in het Belgische deel van de Noordzee. Op basis van de plaatdiktemetingen kennen ze de huidige staat van de scheepsplaat. De oorspronkelijke dikte kan rechtstreeks afgeleid worden uit scheepscontructiedata of deze gegevens worden indirect bepaald. Als de leeftijd waarop en de datum wanneer het schip zonk bekend zijn kan vrij makkelijk het theoretische gemiddeld massaverlies per jaar berekend worden. Dit massaverlies per jaar is dan weer de bijzonderste parameter om de levensverwachting van het wrak te bepalen. De corrosiesnelheid wordt sterk beïnvloed door de gebruikte staalkwaliteit, het gemiddeld zoutgehalte van het zeewater, de gemiddelde temperatuur van het zeewater, de zuurstofconcentratie (afhankelijk van de diepteligging en/of de eventuele bedekking met sedimenten), stromingen en de aanwezige begroeiing door planten en dieren. Wanneer men na dit onderzoek zicht krijgt op de corrosiesnelheid en het verval van
de scheepswrakken kan men nagaan hoe lang sommige wrakken statistisch gezien nog zullen stand houden en kan men eventueel maatregelen nemen om bepaalde waardevolle wrakken fysiek te gaan beschermen d.m.v. het plaatsen van anodes of elektrolytische bescherming.

Tijdens de duikcampagne werd de tijd tussen de duikvensters benut om met een Gilsondreg stenen (en de eventueel aanwezige fossiele resten van megafauna en/of archeologische restanten) op te vissen. Het dreggen wordt uitgevoerd in verschillende zones die geologisch geïdentificeerd zijn. Het gaat hierbij om zones waar volgens de geologische modellen paleogene, pleistocene of holocene lagen dagzomen of waar er restanten van een paleorivier aanwezig zijn. De opgeviste stenen worden gedetermineerd, beschreven en indien mogelijk wordt hun oorspronkelijke herkomst bepaald, aangezien het merendeel van de aangetroffen stenen werd aangevoerd als glaciale erosieproducten op het einde van ijstijden. Deze bemonstering dient ter aanvulling van hoogtechnologische geofysische metingen aan de hand van seismiek. Het geeft de wetenschappers de kans om duizenden tot enkele miljoenen jaren terug in de tijd te kijken. Het bijkomend voordeel van dergelijke dreg is dat er geen vissen mee gevangen worden.

                   

Op het eind van de campagne werd er nog beroep gedaan op de duikers onder de kiel van het schip te sturen om de zenders/ontvangers van de single beam, de multibeam en de stroommeter een reinigingsbeurt (ontdoen van zeepokken en andere aangroei) te geven. Van een succesvolle duikcampagne gesproken!  

 

4 gelukkige duikers op een rij! Het eerste deel van de week stond de RV Simon Stevin ten dienste van duikactiviteiten op verschillende wrakken in het Belgisch deel van de Noordzee. Het ging om een geïntegreerde campagne waarop wetenschappelijke duikers van Onroerend Erfgoed (Sven Van Haelst & Jeroen Vermeersch), het VLIZ (Klaas Deneudt) en  UGent-VLIZ (Jan Reubens) samen werkten. Ze stemden onderling hun werk af zodat ze op dezelfde wrakken konden duiken voor verschillende doeleinden. Onroerend erfgoed voerde plaatdiktemetingen uit en UGent/VLIZ plaatste ontvangers voor het zender/ontvangernetwerk voor de vissen.