Implementatie van de nieuwe wet op onderwatererfgoed een stapje dichterbij

Op 22 november 2013 werd het voorontwerp van wet betreffende bescherming van het cultureel erfgoed onder water, een aangepaste en uitgebreide versie van de zgn. “wrakkenwet” van 2007 goedgekeurd door de federale regering. Deze wet zal bescherming bieden voor al het maritiem en cultureel erfgoed dat zich in het Belgische deel van de Noordzee bevindt. Minister Johan Vande Lanotte maakte dit bekend op een persconferentie in Oostende op 26 november.

Concreet zal het cultureel erfgoed in de exclusieve economische zone en het continentaal plat (de zone voorbij de territoriale wateren) dat al meer dan 100 jaar onder water zit, beschermd worden. Daarmee voldoet België aan het Unesco verdrag m.b.t. de bescherming van het cultureel erfgoed onder water. Dit verdrag werd door België op 5 augustus laatstleden geratificeerd.

In de territoriale zee (de eerste twaalf zeemijl), waar België volledige soevereiniteit geniet, gaat de nieuwe wet nog een stap verder dan internationaal gevraagd. Daar zal namelijk ook het erfgoed jonger dan 100 jaar beschermd worden. Dat idee werd ingegeven omdat heel wat schepen en duikboten zonken ten tijde van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn tot nog toe zo'n 300-tal scheepswrakken geïnventariseerd waaronder een 10-tal Duitse duikboten uit WO I.

De nieuwe wet die in overleg met het kabinet van minister Bourgeois tot stand kwam duidt de gouverneur van West-Vlaanderen aan als “ontvanger” van het cultureel erfgoed onder water. De ontvanger fungeert niet alleen als meldpunt voor vondsten. Hij moet deze vondsten ook registreren en een advies bezorgen aan de minister van de Noordzee over het feit of de vondst al dan niet als cultureel erfgoed onder water kan worden beschouwd. Verder heb je voortaan ook een machtinging nodig om aan cultureel erfgoed onder water te werken.

Meer informatie m.b.t. de nieuwe wrakkenwet en de rol van het SeArch project hierbij vindt u op de deze website (www.sea-arch.be/nl/content/wrakkenwet).