Allereerste Belgische onbemande vaartuig loopt haven van Oostende binnen

De USV-Adhemar vaart de haven van Oostende binnen
VLIZ

Vrijdag 20 november 2020 voer de USV ‘Adhemar’ als eerste Belgische onbemande vaartuig de zeehaven van Oostende buiten en binnen. De vaart past in een door het VLIZ opgezette onderzoeksmissie op zee. Met deze prestatie zet het instituut, samen met de overheidspartners FOD Mobiliteit en het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC), een belangrijke nieuwe stap richting de volwaardige operationele inzet van onbemande (onderzoeks)schepen in onze Noordzee.

Al klinkt het voor sommigen nog als verre toekomstmuziek, de afgelopen jaren zijn al een handvol proefvaarten met onbemande vaartuigen op onze Noordzee uitgevoerd. Een aantal daarvan kaderden in de opstart van het ‘Marine Robotics Centre’ (MRC) van het VLIZ. In 2019 was er ook de succesvolle overtocht over het Kanaal van een Engels onbemand vaartuig naar Oostende en terug. De USV Adhemar was evenwel het eerste Belgische onbemande platform dat volledig vanuit een controlecentrum een commerciële zeehaven is buiten en binnen gevaren. In analogie met zelfrijdende auto’s, bedenken ingenieurs al een tijd hoe vaartuigen (schepen en robotica-platformen) zonder bemanning in een uitdagende zee-omgeving kunnen functioneren.

Op termijn zullen onbemande vaartuigen een aantal taken op zee efficiënter én veiliger doen verlopen. Met het ‘Marine Robotics Centre’, uitgerust met drie volwaardige en hoogtechnologische robots (USV Adhemar, AUV Barabas, ROV Zonnebloem), zet Vlaanderen via het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) sinds 2018 volop in op deze evolutie. Doel is om met roboticaplatformen meer en betere metingen te kunnen verrichten voor mariene onderzoeks- en innovatieprojecten en ten behoeve van grote infrastructuurprojecten (bv. offshore windparken).

Deze mijlpaal is mee mogelijk gemaakt dankzij de investering van de Vlaamse Regering in het Marine Robotics Centre van het VLIZ, en door de nauwe samenwerking met de bevoegde overheden die hard werken aan het wetgevend kader rond de onbemande vaart op zee.

Lees hier het volledige persbericht

Bekijk hoe de USV Adhemar de haven van Oostende uitvaart:


USV Adhemar vaart de haven van Oostende uit
VLIZ
Meer videomateriaal van het Marine Robotics Centre

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!