Educatieve website PlaneetZee nieuw leven ingeblazen

Still video oceaancirculatie
VLIZ

Ken je PlaneetZee al? Deze website is een hulpmiddel voor leerkrachten die de oceaan in hun lessen willen integreren om jongeren meer oceaangeletterd te maken. Nieuw is dat de makers nu vooral inzetten op experimenten en praktische oefeningen, waarmee leerlingen de theorie kunnen verwerken. De nieuwste lesmodule, oceaancirculatie, valt binnen het thema ‘klimaat en de oceaan’. Spektakel verzekerd!

De nieuwe lesmodules lanceren we in de komende maanden druppelsgewijs op de website PlaneetZee 2.0. Ze spelen nog meer in op de noden van het onderwijs en behandelen actuele thema’s die in de leerplannen aan bod komen. Leerlingen kunnen zo de theorie actief verwerken. We bieden ook wetenschappelijk gefundeerde achtergrondinformatie aan voor de leerkracht zodat hij/zij voldoende thuis raakt in het thema. 

NIEUW: Oceaancirculatie - thema ‘klimaat en de oceaan’

De watermassa’s van de oceaan herverdelen warmte over onze planeet. Oppervlaktewater dat opwarmt aan de tropen stroomt naar hogere breedtegraden en geeft zijn warmte geleidelijk aan af aan de atmosfeer. Zo heeft oceaancirculatie een bepalende invloed op ons globale en regionale klimaat. De warme Golfstroom, die hier onderdeel van uitmaakt, zorgt ervoor dat West-Europa een milder klimaat kent in vergelijking met de regio’s in het westen van de Atlantische Oceaan op dezelfde breedtegraad.

Via experimenten krijgen leerlingen inzicht in de densiteit van water met een verschillende temperatuur en zoutgehalte. Ze creëren een gestratificeerde oceaan met verschillende waterlagen én leggen de link tussen de opwarming van het klimaat en de thermohaliene circulatie.

Deze experimenten zijn uitvoerbaar in een klaslokaal, maar kan je zeker ook thuis uitproberen met kinderen. Je wekt gegarandeerd interesse voor wetenschap en de oceaan!

Vragen of suggesties? Contacteer het educatief team van het VLIZ via mail


Experiment oceaancirculatie
VLIZ
Ontdek de nieuwe module op PlaneetZee

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!