Puntig buiswier: verschil tussen versies

Uit Kust Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(ref)
Regel 2: Regel 2:
  
 
{{Nietinheemse|Naam=<span style="color:#FFFFFF">Puntig buiswier </span>
 
{{Nietinheemse|Naam=<span style="color:#FFFFFF">Puntig buiswier </span>
|abstract= [[Image:Haliclona xena1.jpg|left|230px|<div style="text-align: center;"> </div>]]
+
|abstract= Het puntig buiswier ''Polysiphonia senticulosa'' is een roodwier afkomstig uit het noorden van de Stille Oceaan. Dit wier werd waarschijnlijk in de Europese wateren geïntroduceerd samen met kweekoesters of doordat het wier zich vasthechtte op scheepsrompen. Het werd voor het eerst langs de Belgische kust waargenomen op 26 maart 2001, in de Spuikom van Oostende. Dit exotisch roodwier wordt vooral aangetroffen op andere niet inheemse wieren, zoals het Japans bessenwier ''Sargassum muticum'' en het vertakt viltwier ''Codium fragile''. Daarnaast groeit de soort ook op harde oppervlakken (kades, touwen, schelpdieren...) en komt hij voor in getijdenpoeltjes.
Het puntig buiswier ''Polysiphonia senticulosa'' is een roodwier afkomstig uit het noorden van de Stille Oceaan. Dit wier werd waarschijnlijk in de Europese wateren geïntroduceerd samen met kweekoesters of doordat het wier zich vasthechtte op scheepsrompen. Het werd voor het eerst langs de Belgische kust waargenomen op 26 maart 2001, in de Spuikom van Oostende. Dit exotisch roodwier wordt vooral aangetroffen op andere niet inheemse wieren, zoals het Japans bessenwier ''Sargassum muticum'' en het vertakt viltwier ''Codium fragile''. Daarnaast groeit de soort ook op harde oppervlakken (kades, touwen, schelpdieren...) en komt hij voor in getijdenpoeltjes.
 
 
}}
 
}}
 
{{kader3}}
 
{{kader3}}

Versie van 20 okt 2011 om 14:08

Category:Revision


Puntig buiswier
Het puntig buiswier Polysiphonia senticulosa is een roodwier afkomstig uit het noorden van de Stille Oceaan. Dit wier werd waarschijnlijk in de Europese wateren geïntroduceerd samen met kweekoesters of doordat het wier zich vasthechtte op scheepsrompen. Het werd voor het eerst langs de Belgische kust waargenomen op 26 maart 2001, in de Spuikom van Oostende. Dit exotisch roodwier wordt vooral aangetroffen op andere niet inheemse wieren, zoals het Japans bessenwier Sargassum muticum en het vertakt viltwier Codium fragile. Daarnaast groeit de soort ook op harde oppervlakken (kades, touwen, schelpdieren...) en komt hij voor in getijdenpoeltjes.
Wetenschappelijke naam

Polysiphonia senticulosa Harvey, 1862


Oorspronkelijke verspreiding

Het puntig buiswier is afkomstig uit het noordwesten en noordoosten van de Stille Oceaan. De soort wordt vaak verward met het inheems fijn buiswier Polysiphonia stricta of met een ander exotisch roodwier, Polysiphonia morrowii. Sommigen opperen dat Polysiphonia morrowii en Polysiphonia senticulosa één en hetzelfde wier is [1] . (Maggs & Stegenga, 1999)


Eerste waarneming in België

De eerste waarneming van het puntig buiswier dateert van 26 maart 2001 nabij een oesterkwekerij in de Spuikom van Oostende [2](Kerckhoff & Stegenga, 2003).


Verspreiding in België

Het jaar na de eerste waarneming (2001), werd het puntig buiswier in grote getale waargenomen op diverse substraten op de bodem van de Spuikom, voornamelijk op plaatsen waar de golfslag gering was [2](Kerckhof en Stegenga, 2003). Na 2002 werd het puntig buiswier niet meer waargenomen. Sinds 2006 is het echter opnieuw abundant aanwezig (ICES, 2007A). Meldingen van Polysiphonia morrowii (2007) in de Spuikom van Oostende [3](Heytens, 2007) betreffen dezelfde soort [4]. In België werden nog geen meldingen gemaakt van het wier buiten de Spuikom.


Verspreiding in onze buurlanden

TEKST


Wijze van introductie

TEKST


Redenen waarom deze soort zo succesrijk is in onze contreien

TEKST


Factoren die de verspreiding beïnvloeden

TEKST


Effecten of potentiële effecten en maatregelen

TEKST


Specifieke kenmerken

TEKST


Weetjes

TITEL

TEKST


Geraadpleegde bronnen

  1. Maggs, C.A.; Stegenga, H. (1999). Red algal exotics on North Sea coasts Helgol. Meeresunters. 52: 243-258. details
  2. 2,0 2,1 Kerckhof, F.; Stegenga, H. (2003). Nieuwe Polysiphonia-soorten voor België en Noord-Frankrijk, met een gereviseerde determineertabel voor de soorten van het geslacht Polysiphonia in deze regio Dumortiera 80: 40-45. details Citefout: Ongeldig label <ref>; de naam "Kerckhof2003" wordt meerdere keren met andere inhoud gedefinieerd.
  3. Heytens, M.; De Clerck, O.; Coppejans, E. (2007). Studie van macrowiergemeenschappen van de Spuikom van Oostende in functie van de Kaderrichtlijn water. Universiteit Gent, Vakgroep Biologie, Afdeling Algologie: Gent. 65 pp. details
  4. Persoonlijke mededeling door Olivier De Clerck 2011