DE VLEET · Zee- & kustencyclopedie

Nieuws

Momenteel wordt de Ecomare encyclopedie gemigreerd naar VLIZ.
De versie die je nu ziet is tijdelijk, en wordt binnenkort voorzien van een nieuwe en opgefriste lay-out.

Vleet

Vleet | © Ecomare, Peter van der Wolf

Vleten zijn de grootste roggen die in de Noordzee leven. Ze kunnen 2,5 meter lang en 100 kilogram zwaar worden. Vroeger leefden er veel vleten in de Noordzee. Omdat deze roggensoort bekend stond als lekkernij werd er veel op gevist. Vleten worden echter pas geslachtsrijp vanaf het twaalfde levensjaar. De kans dat ze gevangen werden voor ze zich konden voortplanten was dus groot. Daarom zijn ze bijna verdwenen. Tot het begin van de jaren '60 spoelden er nog regelmatig eikapsels van deze roggen aan, maar nu zijn die superzeldzaam.

Twee soorten

Biologen hebben nog niet zo lang geleden ontdekt dat er in de Noordzee twee soorten vleten bestaan. De 'gewone' vleet kwam vroeger algemeen in de hele Noordzee voor en is nu bijzonder zeldzaam geworden. Uit het onderzoek van Schotse biologen blijkt dat in de noordelijke Noordzee een andere soort vleet voorkomt. Deze vleet kan nog groter worden dan de ‘gewone’ vleet en wordt 'flapper rog' genoemd. Ook deze vleet is nu heel zeldzaam. Net als de rog zelf, zijn de eikapsels van de ‘flapper rog’ ook veel groter dan die van de gewone vleet. Ecomare heeft er een in het museum, waarschijnlijk het enige flapperroggeneikapsel in Nederland.

Vleteneieren

Vleten leggen tussen februari en augustus eieren. De eikapsels hebben korte puntige uitsteeksels, aan alle vier de hoeken even groot. De kapsels hebben geen vlies langs de zijkanten, maar wel vezels die in de lengte over het kapsel lopen. De kapsels lijken daardoor gestreept. Vers gelegde eikapsels van de vleet zijn geel- of groenachtig; later worden ze donkerbruin. Afhankelijk van de watertemperatuur duurt het 2 tot 5 maanden voor ze uitkomen. Dan zijn de jonge vleetjes 20 centimeter lang. Ze hebben grote stekels achter hun ogen en een enkele rij stekels op de staart. Oudere vleten verliezen de stekels achter de ogen en krijgen twee rijen stekels op de staart. De eikapsels van de gewone vleet zijn ongeveer 8 bij 15 centimeter groot, die van de flapper rog 11 bij 24 centimeter.

Vangstmeldingen

In oktober 2004 werd een vleet van 1,5 bij 2 meter ten noorden van Vlieland gevangen. Het dier woog 48 kilo en was een mannetje van minstens 15 jaar oud. In januari 2000 ving de SL3 een 2 meter lang en 55 kilo zwaar exemplaar in de omgeving van Smith's Knoll (bij Yarmouth). In augustus 1996 werd een vleet van 48 kilo en ongeveer 1,80 meter lang aangeboden op de Urker afslag. Deze vis was door de WK 96 bij Schotland gevangen. In 2002 werd in de Firth of Mull in Schotland met de hengel op vleet gevist in het kader van een onderzoek om vissen te merken. In twee dagen werden elf grote vleten gevangen varierend van 33 tot 77 kilo. Drie exemplaren waren al eerder gemerkt, twee daarvan in 1997 dicht bij de huidige plek. Eén van deze exemplaren woog in 1997 11,3 kilo en in 2002 39,9 kilo. De onderzoekers van zeeonderzoekinstituut IMARES vinden ook weleens een vleet in de Noordzee, zoals tijdens de boomkorsurvey van 2015.

Verspreiding van de vleet

Verspreiding van de vleet | © Kaartje getekend door Sherri Huwer

Vleten zijn bodemvissen die leven op plekken waar het tussen de 30 en 600 meter diep is.

Namen

  • Ned: Vleet (scate, vloot)
  • Eng: Skate (blue skate)
  • Dui: Glattrochen
  • Fra: Pocheteau gris
  • Dan: Skade
  • Lat: Dipturus batis (Raja batis)

Kenmerken

afmetingen:

maximaal 3 meter

gewicht:

maximaal 100 kilogram

Leeftijd:

maximaal 20 jaar

Kleur:

grijsbruin met ronde en ovale gele vlekken

Voedsel:

kreeftachtigen, vissen, wormen en inktvis

vijanden:

visserij

voortplanting:

eileggend
aantal: 40 eieren verspreid over een paar maanden, elke drie jaar

Info

CC-BY-NC, Ecomare 2017
Bijgewerkt: 22/10/2015