DE VLEET · Zee- & kustencyclopedie

Nieuws

Momenteel wordt de Ecomare encyclopedie gemigreerd naar VLIZ.
De versie die je nu ziet is tijdelijk, en wordt binnenkort voorzien van een nieuwe en opgefriste lay-out.

Witsnuitdolfijn

witsnuitdolfijn | © marijke de boer

Witsnuitdolfijnen zijn onstuimige zwemmers en surfen graag op boeggolven van schepen. Ze leven in groepen van zes tot twintig dieren. De witsnuit komt sinds ongeveer 1955 regelmatig in de Noordzee voor en is nu de meest algemene dolfijnensoort in de Noordzee. Waarschijnlijk leven er in de Noordzee tussen de 7000 en 8000 witsnuitdolfijnen. De laatste jaren zien onderzoekers wel een daling in het aantal witsnuiten. Hoe dat komt is nog onduidelijk, maar de opwarming van het zeewater wordt als mogelijke oorzaak gezien.

Gespot op de Noordzee

Witsnuitdolfijnen | © Marijke de Boer

In januari 1999 zag een sportvisser op 20 zeemijl uit de kust van Texel een grote school witsnuitdolfijnen. Volgens de ervaren waarnemer ("Ik zie ze wel vaker") ging het om ongeveer vijftig dieren.
Het is  moeilijk om de witsnuitdolfijn en de witflankdolfijn uit elkaar te houden als ze in gemengde scholen zwemmen. In tellingen worden deze twee soorten daarom samen geteld. In 1995 werden 11.760 witsnuit- of witflankdolfijnen geteld en daarnaast werden er ook nog 7856 dolfijnen geteld waarvan zeker was dat het witsnuitdolfijnen waren.

Verspreiding en leefgebied

Verspreiding van witsnuitdolfijnen | © Ecomare, Sherri Huwer

Witsnuitdolfijnen leven in ondiepe zeeën, en jagen op aan de oppervlakte levende vis. Ze blijven meestal ver van de kust.  

Strandingen van witsnuitdolfijnen op de Nederlandse kust

Gestrande witsnuitdolfijnen 1970-2010 | © Oscar Bos, Ecomare

Sinds 1980 is het aantal in Nederland gestrande witsnuitdolfijnen enigszins opgelopen naar ongeveer 3 tot 6 per jaar. De meeste gevonden  witsnuitdolfijnen zijn kadavers in verregaande staat van ontbinding. Ze vallen in de categorie niet vers, zoals dat heet. Vreemd genoeg stranden er meer vrouwtjes- dan mannetjesdolfijnen. Dat is ook zo in Duitsland en Denemarken. Het lijkt erop dat de vrouwtjes aparte groepen vormen. In 2009 strandde op de oostpunt van Ameland een moeder met jong. De jonge dolfijn was al dood, de moeder was ernstig verzwakt. Zo verzwakt dat ze ter plekke een spuitje heeft gekregen.

Menu

witsnuitdolfijn | © marijke de boer

Het voedsel van witsnuitdolfijnen verschilt per gebied. In de magen van gestrande exemplaren zat wijting, kabeljauw, schelvis, heek, haring, (hors)makreel en inktvis.

Namen

  • Ned: Witsnuitdolfijn
  • Lat: Lagenorhynchus albirostris
  • Eng: White-beaked dolphin
  • Fra: le dauphin à bec blanc (lagénorhynque à bec blanc)
  • Dui: der Weißschnauzendelphin
  • Dan: Hvidnæse
  • Nor: Kvitnos

Kenmerken

afmetingen:

mannetjes tot 3 meter, vrouwtjes tot 2 meter

gewicht:

mannetjes tot 300 kilo

kleur:

zwart-grijs-wit

leeftijd:

tot 25 jaar

voedsel:

grotere rondvissen, inktvissen

voortbeweging:

zwemmen

vijanden:

mensen, raken verstrikt in visnetten

info

CC-BY-NC, Ecomare 2017
Bijgewerkt: 28/10/2014