DE VLEET · Zee- & kustencyclopedie

Nieuws

Momenteel wordt de Ecomare encyclopedie gemigreerd naar VLIZ.
De versie die je nu ziet is tijdelijk, en wordt binnekort voorzien van een nieuwe en opgefriste layout.

De visstand in de Noordzee

Samenstelling visfauna Noordzee | © Ecomare, Stefan Groenewold

Gemiddeld over het jaar zwemt er in de Noordzee naar schatting 11 tot 15 miljoen ton vis. Er komen in de hele Noordzee meer dan 220 verschillende soorten vis voor, in het Nederlandse deel circa 145 soorten, inclusief haaien en roggen. Zowel de aantallen als de soorten zijn niet gelijkmatig over de Noordzee verdeeld. De visserij op de Noordzee concentreert zich op ongeveer 25 soorten, waarvan kabeljauwachtigen (kabeljauw, koolvis, schelvis, wijting), platvissen (schol, tong, schar, tarbot en griet), haring, sprot, zandspiering en makreel de hoofdmoot uitmaken.

Vissoorten

Mackerel | © foto fitis, sytske dijksen

De visserij op de Noordzee concentreert zich op ongeveer 25 soorten, waarvan kabeljauwachtigen (kabeljauw, koolvis, schelvis, wijting), platvissen (schol, tong, schar, tarbot en griet), haring, sprot, zandspiering en makreel de hoofdmoot uitmaken.

Hoeveelheid

Nets | © foto fitis, sytske dijksen

In vergelijking met andere zeeŽn geldt de Noordzee als zeer productief en zwaar bevist. Jaarlijks wordt er ongeveer 3 tot 3,5 miljoen ton vis gevangen. Omgerekend naar de totale oppervlakte van de Noordzee komt dat neer op 50 tot 60 kilo vis per hectare.
Ter vergelijking: In alle wereldzeeŽn samen wordt 90 tot 100 miljoen ton vis (inclusief schaal- en schelpdieren) gevangen. Deze visserij concentreert zich op de voedselrijke kustwateren en op gebieden waar voedselrijk water naar de oceaanoppervlakte welt (upwelling areas). Samen maken deze visrijke gebieden ongeveer 8% van het hele zee-oppervlak uit. De rest bestaat uit de grote, relatief voedselarme, 'blauwe woestijnen' van de zee.

Visgemeenschappen

Gurnard | © foto fitis, sytske dijksen

In de Noordzee komen niet overal dezelfde soorten in dezelfde hoeveelheden voor. In de Zuidelijke Noordzee bestaat de visgemeenschap voornamelijk uit vissen die hun voedsel op de zeebodem zoeken. Naar gewicht maken schar, wijting en grauwe poon meer dan de helft van het totale gewicht aan vis in de Zuidelijke Noordzee uit. De kleine grondels, dwergtong en pitvis zijn komen er ook veel voor, maar ze leggen niet veel gewicht in de schaal. Bovendien is hun voorkomen moeilijker in te schatten omdat ze gemakkelijk door de mazen van het netten glippen.
In de Centrale Noordzee zijn schelvis, wijting, kabeljauw, koolvis en kever de meest voorkomende vissen. Maar ook hier komen platvissen voor, zoals schar.
In de Noordelijke Noordzee nemen koolvis, schelvis, kever, wijting, horsmakreel, blauwe wijting, makreel, kabeljauw, heek en leng het grootste aandeel qua gewicht.

Zie ook

Info

CC-BY-NC, Ecomare 2017
Bijgewerkt: 17/10/2013