DE VLEET · Zee- & kustencyclopedie

Nieuws

Momenteel wordt de Ecomare encyclopedie gemigreerd naar VLIZ.
De versie die je nu ziet is tijdelijk, en wordt binnenkort voorzien van een nieuwe en opgefriste lay-out.

Krabben

Krabben en kreeften | © Erik van Ommen

In de Noordzee leven tientallen soorten krabben, kreeften en heremietkreeften. In de getijde- en kustwateren zijn dat vooral echte kreeften, strandkrabben, zwemkrabben en heremietkreeften. In de wat diepere delen van de Noordzee leven veel Noordzeekrabben en Noorse kreeftjes.

Mannetje of vrouwtje

Verschil mannetjeskrab en vrouwtjeskrab | © Ecomare, Pam Lindeboom

Krabben zijn krachtig gebouwd en hebben een zwaar skelet. Het schild is afgeplat en het achterlijf is onder het lichaam geklapt. Als je een krab omdraait is dat goed te zien. Bij alle soorten krabben is aan het vooruitgeslagen achterlijf te zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Als het breed en rond is, dan is de krab een vrouwtje. Het lijkt een beetje op een bijenkorf. Daar houdt ze de eieren onder. Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.

Nieuw: de penseelkrab

Brush-clawed shore crab | © Sytske Dijksen, www.fotofitis.nl

De penseelkrab (Hemigrapsus penicillatus)  is een zeer recent ingevoerde uitheemse krabbensoort, die op 21 april 2000 voor het eerst in Nederland is aangetroffen. De krab heeft op zijn scharen plukjes haar zitten die lijken op het haar van een penseel. Hij concurreert met de strandkrab om voedsel. De penseelkrab is waarschijnlijk begin jaren negentig meegekomen met een lading Japanse oesters die bestemd waren voor de Frans-Atlantische kust.

Nieuw: de hoekige krab

Goneplax rhoboides | © Ecomare

De hoekige krab (Goneplax rhomboides) is een krab met voor zijn lijf enorm lange en grote scharen. Hij werd in 2003 voor het eerst opgevist in het Nederlandse deel van de Noordzee, zo'n 100 kilometer ten noorden van Vlieland. In 2004 kwamen er weer meldingen binnen bij Ecomare. In 2016 werden ze voor het eerst op het strand gevonden, op Ameland en Terschelling.