DE VLEET · Zee- & kustencyclopedie

Nieuws

Momenteel wordt de Ecomare encyclopedie gemigreerd naar VLIZ.
De versie die je nu ziet is tijdelijk, en wordt binnenkort voorzien van een nieuwe en opgefriste lay-out.

Zijdebijen en viltbijen

Colletes halophilus | © foto fitis, sytske dijksen

Schorzijdebijen zijn echte kustbewoners. Ze leven bij voorkeur van het stuifmeel en de nectar van zeeasters, maar doen ook boodschappen bij  zeeakkermelkdistels, akkerdistels en zeeraketten. Het stuifmeel dragen ze mee tussen de haartjes aan de onderkant van de buik. Met nectar als cement maken ze bolletjes van het stuifmeel die ze in het nest bewaren voor het nageslacht. De nesten graven ze zelf, op droge plekjes langs en soms op de schorren. Ook worden er wel nesten gevonden in de zeedijk of in de laatste duinenrij.

Krakers en moordenaars

De nesten van schorzijdebijen zijn in trek bij een andere soort, de schorviltbij. Deze parasitaire bijen leggen hun eitjes in het nest van de schorzijdebij. Lekker makkelijk, zo hoeft de schorviltbij geen eigen nest te bouwen of voedsel te verzamelen. De larven van de schorviltbij eten de voedselvoorraden én de larven van de schorzijdebij op.

Alleen, maar toch samen

Schorzijdebijen graven een gang in de grond waarin ze hun eitjes leggen. Die gang is zo'n twintig centimeter diep en heeft zes horizontale zijgangen waarin de eitjes in aparte kamers worden gelegd. Elk eitje krijgt een eigen voedselvoorraad. Het graven en bevoorraden van zo'n tunnel doet een schorzijdebij helemaal alleen. Toch zie je schorzijdebijen nooit in hun eentje. Ze maken hun tunnels graag dicht bij elkaar in de buurt. Dat kunnen er heel veel zijn. Wat dat betreft lijken ze toch wel een beetje op koloniedieren.

Verspreiding en leefgebied

De meeste kolonies van de schorzijdebij zijn te vinden in de kustgebieden van Zeeland, maar ook in het waddengebied komen ze voor. Voor de bijen is het belangrijk dat er naast voldoende zeeasters ook geschikte nestgelegenheden zijn. Voor het graven van hun nesten hebben ze graag schaars begroeide zandige plekken die op vliegafstand liggen (hooguit 1 kilometer) van de zeeasters. Op Texel vind je schorzijdebijen op de Schorren en in de Slufter.

Namen

Ned: Zijdebij; schorzijdebij
Lat: Collectus; Colletes halophilus
Eng: Plasterer bee, mining bee; saltmarsh mining bee
Dui: Seidenbiene
Dan: Silkebi

Info

CC-BY-NC, Ecomare 2017
Bijgewerkt: 26/02/2013