DE VLEET · Zee- & kustencyclopedie

Nieuws

Momenteel wordt de Ecomare encyclopedie gemigreerd naar VLIZ.
De versie die je nu ziet is tijdelijk, en wordt binnenkort voorzien van een nieuwe en opgefriste lay-out.

Kokkel

kokkels | © foto fitis, sytske dijksen

Kokkelschelpen kan je makkelijk herkennen omdat ze dik en geribbeld zijn. Het strand ligt vaak vol met losse schelphelften. Ze filteren plankton uit het water om aan hun voedsel te komen. Hier gebruiken ze twee buisjes (sifo's) voor, die ze uit het zand steken om contact te houden met het water. Per uur kan een kokkel wel een halve liter water filteren. Er zitten zoveel kokkels in de wadbodem, dat ze in een paar weken al het water in de Waddenzee kunnen filteren. Wadvogels eten ze graag, en ook sommige mensen vinden ze lekker.

Verspreiding en habitat

kokkel graaft zich in | © foto fitis, sytske dijksen

Kokkels komen voornamelijk voor in de Waddenzee en deltagebieden, op plekken waar de zeebodem niet te modderig is. De kokkel zit zo'n 5 centimeter diep in de bodem. Jonge kokkels zijn kleiner en kunnen zich het snelst en het diepst ingraven, tot wel 20 centimeter diep.

Kokkelstand

Massale kokkelsterfte door warme zomer 2006 | © Ecomare, Oscar Bos

De kokkelstand in de Waddenzee wisselt elk jaar in grootte. In jaren met weinig kokkels kunnen schelpdieretende vogels zoals eidereenden onvoldoende voedsel vinden. Tijdens jaren met weinig kokkels gaan er veel vogels dood. Sinds 2005 mag er niet meer met grote schepen op kokkels gevist worden in de Waddenzee. Sindsdien zijn er weer meer kokkels gekomen. In 2015 meldde Natuurmonumenten dat de Waddenzee nog nooit eerder zo rijk is geweest aan oudere kokkels als in dat jaar.

Tapas en paella

kokkels en wulken in Engelse viswinkel | © foto fitis, sytske dijksen

In de deltawateren mag in principe nog met grote schepen op kokkels worden gevist, maar in het waddengebied is alleen nog de handmatige kokkelvisserij toegestaan. Kokkels worden vooral gegeten in Spanje, ItaliŽ en Portugal (tapas en paella). Sommige mensen rapen ook zelf op het wad een maaltje kokkels. Het is verstandig om dat niet te doen in de zomermaanden (mei-augustus). De kokkels kunnen dan algen bevatten waar je als mens behoorlijk ziek van kunt worden. Dit geldt ook voor mosselen.

Namen

  • Ned: Kokkel (eetbare hartschelp)
  • Lat: Cerastoderma edule (Cardium edule)
  • Eng: Common edible cockle (common cokcle)
  • Dui: Essbare Herzmuschel
  • Fra: Coque
  • Dan: Almindelig hjertemusling

Kenmerken

afmetingen:

maximaal 6 centimeter

gewicht:

20 gram

kleur:

wit, geelbruin of bruin

leeftijd:

maximaal 7 jaar

voedsel:

fytoplankton en organisch afval

wordt gegeten door:

scholeksters, eidereenden, meeuwen, zeesterren, platvissen, kreeftachtigen en mensen

voortplanting:

geslachtelijk

Info

CC-BY-NC, Ecomare 2017
Bijgewerkt: 26/10/2015