DE VLEET · Zee- & kustencyclopedie

Nieuws

Momenteel wordt de Ecomare encyclopedie gemigreerd naar VLIZ.
De versie die je nu ziet is tijdelijk, en wordt binnenkort voorzien van een nieuwe en opgefriste lay-out.

Drieteenmeeuw

Drieteenmeeuw | © Marijke de Boer

Drieteenmeeuwen zijn echte zeemeeuwen. Ze leven bijna hun hele leven boven zee. Alleen tijdens de broedtijd zoeken ze de kust op en nestelen ze op steile kliffen van Helgoland, Engeland, Schotland en Scandinavië. Sinds 2000 broeden drieteenmeeuwen ook in Nederland, op boorplatforms in de Noordzee. Omdat ze zo veel op zee zijn eten drieteenmeeuwen vooral vis. Die vangen ze door vlak boven het water te hangen en er bovenop te duiken als ze iets lekkers zien. Drieteenmeeuwen worden nogal eens het slachtoffer van zwerfvuil, dat voor iets eetbaars is aangezien.

Vastgekitte nesten

Broedende drieteenmeeuw (Farne Islands) | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl

Drieteenmeeuwen broeden in kolonies op rotskusten. Op minimale richeltjes bouwen ze hun nesten van zeewier, die met modder als lijm tegen de rotsen wordt geplakt. De eieren zijn extra kegelvormig. Daardoor rollen ze steeds weer naar het midden van het nest, en niet naar -en over- de rand van het richeltje.

Verspreiding

Verspreiding drieteenmeeuw (Noordzee-gebied) | © Ecomare, | Uit: important bird areas for seabirds in the North Sea

In de winter kunnen bijna 75.000 drieteenmeeuwen geteld worden op het Nederlandse deel van de Noordzee.

Gespot op de Noordzee

Drieteenmeeuwen | © Marijke de Boer

Drieteenmeeuwen zijn de enige meeuwen die regelmatig in grote aantallen op volle zee worden gezien.

Namen

  • Ned: Drieteenmeeuw
  • Eng: Kittiwake
  • Fra: Mouette tridactyle
  • Dui: Dreizehenmöwe
  • Dan: Ride
  • Nor: Krykkje
  • Fries: Winterkob
  • Ital: Gabbiano tridattilo
  • Lat: Rissa tridactyla

Kenmerken

afmetingen:

lengte: 39 centimeter
spanwijdte: 108 centimeter

gewicht:

410 gram

kleur:

wit, met blauwgrijze mantel, zwarte poten en gele snavel

leeftijd:

maximaal: 28 jaar

voedsel:

vis en andere zeedieren

voortbeweging:

Vliegen, lopen en zwemmen

voortplanting:

broedtijd: 25-32 dagen
doorgaans 2 eieren per nest

Info

CC-BY-NC, Ecomare 2017
Bijgewerkt: 15/04/2014