DE VLEET · Zee- & kustencyclopedie

Nieuws

Momenteel wordt de Ecomare encyclopedie gemigreerd naar VLIZ.
De versie die je nu ziet is tijdelijk, en wordt binnenkort voorzien van een nieuwe en opgefriste lay-out.

Noordse stern

Noordse stern | © Jeroen Reneerkens

Noordse sterns zijn de kampioen van alle trekvogels. Zij trekken het verst naar het zuiden om te overwinteren, tot aan het ijs van de Zuidpool. In het voorjaar keren ze weer terug naar hun broedgebieden in het Noordzeegebied en verder noordwaarts. Dit komt neer op een jaarlijkse reis van zo'n 35.000 kilometer! Een jonge noordse stern die in de zomer van 2011 in Groningen een zendertje op kreeg vloog in 273 dagen maar liefst 90.000 kilometer. Als je bedenkt dat noordse sterns 30 jaar oud kunnen worden en elk jaar zo’n reis maken, dan vliegt deze stern mogelijk meer dan 2.7 miljoen km in zijn leven. Dat is ongeveer 3 retourtjes naar de maan!

Bedreiging

Broedkolonie noordse sterns (Farne Islands) | © Foto Fitis, www.fotofitis.nl

Het aantal noordse sterns in het waddengebied is de laatste tien jaar gehalveerd. In 1999 werd nog een record van zo'n 2000 paartjes geteld, maar vanaf die tijd ging het bergafwaarts. Uit metingen blijkt dat de sterns al jaren niet genoeg jongen kunnen grootbrengen. Voor een gezonde populatie zouden ze 0,75 jong per jaar moeten afleveren, maar dit blijkt 0 tot 0,24 te zijn. Mislukte broedseizoenen worden vaak veroorzaakt door overstroming van de broedgebieden als de vogels op hun nest zitten. Hoge waterstanden in de broedtijd komen steeds vaker voor, waarschijnlijk door de klimaatverandering. Ook worden veel jongen opgegeten en vinden de ouders het moeilijk om genoeg voedsel te vinden.

Dubbelganger

Noordse sterns lijken sprekend op visdieven. Zeevogeltrektellers kunnen de vogels tijdens het tellen op grote afstand niet goed uit elkaar houden en noteren dan een 'noordse dief'.

Namen

  • Ned: Noordse stern
  • Eng: Arctic tern
  • Fra: Sterne arctique
  • Dui: Küstenseeschwalbe
  • Dan: Havterne
  • Nor: Rødnebbterna
  • Fries: Noardske stirns
  • Ital: Sterna codalunga
  • Lat: Sterna paradisaea

Kenmerken

afmetingen:

lengte: 33-35 centimeter
spanwijdte: 80-95 centimeter

gewicht:

110 gram

kleur:

lichtgrijze rug, zwarte kopkap, rode poten en snavel

leeftijd:

maximaal 30 jaar

voedsel:

kleine vis, zoals zandspiering, maar ook garnalen en kleine krabben

voortplanting:

geslachtsrijp: 4 jaar
aantal eieren: 1-2 per nest

Info

CC-BY-NC, Ecomare 2017
Bijgewerkt: 29/09/2016