DE VLEET · Zee- & kustencyclopedie

Nieuws

Momenteel wordt de Ecomare encyclopedie gemigreerd naar VLIZ.
De versie die je nu ziet is tijdelijk, en wordt binnenkort voorzien van een nieuwe en opgefriste lay-out.

Oesterteelt

Oestervangst | © Nederlands Visbureau

Oesterteelt bestaat in Nederland tegenwoordig alleen in het deltagebied, vooral in de Oosterschelde en de Grevelingen. Het gaat om twee soorten oesters: de platte oesters en de Japanse oesters, die de Zeeuwen vaak 'creuses' noemen. In Sleeswijk-Holstein is een gebied van 0,5 vierkante kilometer aangewezen voor de teelt van Japanse oesters. In de Nederlandse Waddenzee heeft de overheid het rapen van wilde Japanse oesters op beperkte schaal toegestaan.

De comeback van de platte

De platte Zeeuwse oester was lange tijd de normale oester, maar kreeg het in de jaren tachtig van de vorige eeuw erg moeilijk als gevolg van de Bonamia-ziekte. Dat is de reden waarom de oesterkwekers op grote schaal Portugese en Japanse oesters zijn gaan telen. Men kon nog wel wat platte groot brengen, maar de boterham moest toch worden verdiend met de 'creuzes'. De platte oester werd daarmee een zeldzame delicatesse; de 'Rolls Royce onder de oesters'.
Maar vanaf 2012 klinkt er weer wat optimisme in de sector. Er kunnen steeds meer grote platte oesters geoogst worden, die waarschijnlijk resistent zijn tegen de Bonamia.

Info

CC-BY-NC, Ecomare 2017
Bijgewerkt: 29/09/2015