Header logo
|  Inleiding |  Beeldbank |  Zoeken |  Historische personen |  Gebruikte bronnen |
Niet ingelogd [Log in] [Registreer]

Beeldbank

Beeldbank > Beelden per thema > Visserij > Scheepswerven

« Vorige Volgende »

De Borger (1901, fig. 18)

De Borger (1901, fig. 18)
Beschrijving: Deklijn. Vervolgens zet men op elke ordonnaat de hoogte der deklijn (livet de pont) af, bij middel der afmetingen door het bestek gegeven en op het schaalplan genomen. Doch, in plaats van deze maten afzonderlijk met de meterlat en den meter op elke ordonnaat over te brengen, teekent men ze op eene zwarte lat, van genoegzame lengte. Op een harer uiteinden teekent men vooraf een zelfde bazis of vertrekpunt X. Van uit dit punt zet men de verschillige hoogten der deklijn, boven de bazislijn of bovenkant kiel, op de ordonnaten 0, 1, 2, ..., 9, 10 af (als de steven hellend op de kiel staat moet men de hoogte der deklijn nemen op de verlengde lijn van bovenkant kiel) en schrijft men bij elk punt het nummer der overeenstemmende ordonnaat. Men brengt de lat met het punt X op de bazislijn der langscheepsche oprichting en teekent de afgezette hoogten op elke ordonnaat. Op deze punten legt men, op de hiervoor aangeduide manier, eene stijve lat derwijze dat het licht op de punten valt; men ziet hare richting na en wijzigt deze waar het noodig is, zonder de hoogte van het grootspant te veranderen, en men schrijft haar daarna met krijt in.
Auteur: J. De Borger
Uit bron: De Borger, J. (1901). Uitslaan van ijzeren of stalen sche... (pagina 33)

[Download de volledige versie]


Creative Commons LicenseDit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 3.0 Licentie


Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave.Site ontwikkeld en gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Met steun van de provincie West-Vlaanderen
Logo VLIZ Logo provincie West-Vlaanderen