Header logo
|  Inleiding |  Beeldbank |  Zoeken |  Historische personen |  Gebruikte bronnen |
Niet ingelogd [Log in] [Registreer]

Beeldbank

Beeldbank > Beelden per thema > Visserij > Scheepswerven

« Vorige Volgende »

De Borger (1901, fig. 59)

De Borger (1901, fig. 59)
Beschrijving: Vierkantige buitenlijst. Om er de zweien op over te brengen, herneemt men op het zweiplankje (fig. 57), een voor een, de zweien der verschillige spanten en, na de zwei op den voldoenden hoek geopend te hebben, plaatst men haar met haar los uiteinde tegen den boven-binnenkant der lijst en met haar ander tegen den onderkant. De hoek ABC is dus de zweihoek en het stuk hout moet bijgevolg langs den binnenkant evenwijdig aan B. C. afgewerkt worden. Hiertoe neemt de timmerman met den passer den afstand Ba en zet hem van b, raakpunt van zwei en lijstkant op de bovenzijde der lijst in c af. Men vereenigt de punten a en c door eene rechte inhakking bijmiddel der bijl of der zaag. Men maakt dergelijke inhakkingen voor alle spanten en hakt daarna, met de dissel het tusschenhout weg. Men maakt den aldus afgewerkten binnenkant volkomen effen. Men ziet voor alle verzekering, de zwei op verschillige punten nog eens na, waarna men de lijst op de helling op hare noodige wijdte en hoogte plaatst en vast legt.
Auteur: J. De Borger
Uit bron: De Borger, J. (1901). Uitslaan van ijzeren of stalen sche... (pagina 86)

[Download de volledige versie]


Creative Commons LicenseDit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 3.0 Licentie


Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave.Site ontwikkeld en gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Met steun van de provincie West-Vlaanderen
Logo VLIZ Logo provincie West-Vlaanderen