Header logo
|  Inleiding |  Beeldbank |  Zoeken |  Historische personen |  Gebruikte bronnen |
Niet ingelogd [Log in] [Registreer]

Beeldbank

Beeldbank > Beelden per auteur > Van Beneden, Pierre-Joseph

« Vorige Volgende »

Van Beneden (1861, pl. 04)

Van Beneden (1861, pl. 04)
Beschrijving: Mysis chameleo, synoniem van Praunus flexuosus. (Deze plaat geeft de achterste aanhangsels van het lichaam voor, vanaf de thorax tot de staart) Fig. 1 De twee laatste paren thoracopoden of pereiopoden met hun ‘exopoden’, gezien van beneden. Fig. 2 Het eerste paar aanhangsels van het abdomen of pleopoden. Fig. 3 Het tweede paar aanhangsels van het abdomen of pleopoden. Fig. 4 Het derde paar aanhangsels van het abdomen of pleopoden. Fig. 5 Het vierde paar pleopoden bij de mannetjes. Het laatste lid zou moeten recht zijn. Het is krom. Men ziet bovenaan een geïsoleerde gevederd uitsteeksel. Fig. 6 en 7 Het laatste lid van de vierde pleopode van mannetjes gezien vanuit twee verschillende kanten, op een vergroting van 300, om de schikking van de spiraalsgewijs geplaatste angels die de poot bedekken te tonen. Fig. 8 De vijfde of laatste paar pleopoden. Fig. 9 Het laatste caudale segment of telson, gezien van voren op een vergroting van 80. Fig. 10 Uropode die deel uitmaakt van het caudale segment, dat een otoliet of gehoorsteentje herbergt. Fig. 11 Uitwendig aanhangsel van hetzelfde segment. Fig. 12 De twee laatste segmenten vormen de staart samen met de uropoden, gezien op de plaats van het begin van hun vorming. Het telson b, gezien van voren op figuur 9, is hier in profiel weergegeven. a. Caudaal segment b. Telson c. Uropoden. Het segment, zoals het telson, draagt pigmentvlekken. Fig. 13 Een geïsoleerde otoliet. Fig. 14 Een vrije extremiteit van een ‘exopode’ met gevederde angels, met een vergroting van 300.
Auteur: G. Severeyns in Van Beneden (1861)
Uit bron: Van Beneden, P.-J. (1861). Recherches sur les Crustacés d...

[Download de volledige versie]


Creative Commons LicenseDit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 3.0 Licentie


Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave.Site ontwikkeld en gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Met steun van de provincie West-Vlaanderen
Logo VLIZ Logo provincie West-Vlaanderen