Header logo
|  Inleiding |  Beeldbank |  Zoeken |  Historische personen |  Gebruikte bronnen |
Niet ingelogd [Log in] [Registreer]

Beeldbank

Beeldbank > Beelden per auteur > Van Beneden, Pierre-Joseph

« Vorige Volgende »

Van Beneden (1861, pl. 16)

Van Beneden (1861, pl. 16)
Beschrijving: Anceus marinus Fig. 1 Het volledige dier in larvaal stadium, gezien van de dorsale kant, lichtjes vergroot. Fig. 2 Het hoofd is het eerste segment van de thorax, gezien van dezelfde kant, om bovenal de inplanting van de antennen en van de bek te tonen. Fig. 3 Het hoofd, gezien van de andere kant, om de diverse aanhangsels te tonen, die daar zijn ingeplant. Men ziet zeer duidelijk, vooraan, de twee mandibula’s die de bek begrenzen. Onderaan, langs de ene kant, een maxilla, eveneens getand aan het uiteinde, het dikke paar en de haken. Deze organen zijn weergegeven op hun respectievelijke plaats. Fig. 4 De voornaamste monddelen, een beetje meer vergroot, om de mandibula’s, de maxilla’s en de twee aanhangsels van het cephalon nog beter te tonen. Het laatste is getekend onder een relatief kleinere vergroting. Fig. 5 Het eerste paar van pereiopoden. Fig. 6 Het eerste paar van pleopoden. Fig. 7 De splijtpotige ‘biramée’ staartvin of achterste pleopode. Fig. 8 Het hart zoals het zich laat zien dwars door de integumenten. Fig. 9 Het hart, aangeduid door de pijlen en bolletjes, en de transversale stromen die er op uitlopen. Fig. 10 Een volwassen dier die naar het ons lijkt tot dezelfde soort behoort, getekend na de dood. Het hoofd, evenals de twee eerste thoracale ringen die de neiging hebben om één te worden met het hoofd, zijn de hardste delen van het skelet.
Auteur: G. Severeyns in Van Beneden (1861)
Uit bron: Van Beneden, P.-J. (1861). Recherches sur les Crustacés d...

[Download de volledige versie]


Creative Commons LicenseDit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 3.0 Licentie


Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave.Site ontwikkeld en gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Met steun van de provincie West-Vlaanderen
Logo VLIZ Logo provincie West-Vlaanderen