Header logo
|  Inleiding |  Beeldbank |  Zoeken |  Historische personen |  Gebruikte bronnen |
Niet ingelogd [Log in] [Registreer]

Beeldbank

Beeldbank > Beelden per auteur > Van Beneden, Pierre-Joseph

« Vorige Volgende »

Van Beneden (1861, pl. 21)

Van Beneden (1861, pl. 21)
Beschrijving: Peltogaster paguri. Fig. 1 De Peltogaster paguri op ware grootte. Op het abdomen van de hermietkreeft, is zijn opening centraal naar voren te zien. Het zijn de rode ‘vitellus’ die deze kleur geven aan de parasiet. Fig. 2 Hetzelfde, losgehecht, lichtjes vergroot. De spiervezels van de hermietkreeft die in het lichaam van de parasiet binnendringen zijn te zien. Men ziet een ‘rubanaire’ orgaan van het steeltje ‘pédicule’ tot aan de opening. Fig. 3 De Peltogaster paguri geïsoleerd, gezien van de zijkant, vertoont een chitineuze krans die hem op de plaats van de aanhechting houdt. Fig. 4 Hetzelfde dier opengelegd, om de grote centrale holte te tonen en het ‘rubanaire’ orgaan te tonen gezien vanbinnen. Fig. 5 Een eitje in vorming. Fig. 6 Een embryo gezien langs de dorsale zijde, omgeven door membranen van het ei. Fig. 7 Een geïsoleerde embryo, gezien in profiel, vertoont zijdeachtige poten en een caudaal aanhangsel. Fig. 8 Een jonge Sacculina, gezien in profiel, vertoont nog overblijfselen van zijn regelmatige en symmetrische vorm. Fig. 9 Hetzelfde, losgemaakt, gezien van opzij, vertoont op de zijkant overblijfselen van geaborteerde aanhangsels en op de mediane lijn, een plooi die lijkt te wijzen op het caudale uiteinde.
Auteur: G. Severeyns in Van Beneden (1861)
Uit bron: Van Beneden, P.-J. (1861). Recherches sur les Crustacés d...

[Download de volledige versie]


Creative Commons LicenseDit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 3.0 Licentie


Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave.Site ontwikkeld en gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Met steun van de provincie West-Vlaanderen
Logo VLIZ Logo provincie West-Vlaanderen