Header logo
|  Inleiding |  Beeldbank |  Zoeken |  Historische personen |  Gebruikte bronnen |
Niet ingelogd [Log in] [Registreer]

Beeldbank

Beeldbank > Beelden per thema > Visserij > Andere

« Vorige Volgende »

De Jonghe (1912, fig. 78-79)

De Jonghe (1912, fig. 78-79)
Beschrijving: Splitsingen Een lange splits wordt aangewend om einden op malkander te splitsen, die daardoor geene verdikking mogen ondergaan en om in trossen een minder in het oog loopende splits te leggen. De strengen worden, evenals bij de korte splits (fig. 75-77), doch langer, uitgedraaid en tusschen elkander gelegd. Men zorgt dat ze van beide zijden tegen elkander liggen, a tegen b, enz.; waarop streng a uitgelegd en b in hare plaats wordt ingelegd, op gelijk wijze e in de plaats van f, waarop men fig. 78 bekomt. Hierop worden de strengen geknoopt, waartoe f over e wordt genomen; de knoop wordt aangehaald en de strengen bezet door e door de bocht van g en f door h te steken, enz. Daar de bezetting nog te veel dikte zal veroorzaken, spouwt men de strengen veelal in twee├źn, legt den knoop met de helft en beknijpt daarmede de andere helft, terwijl de doorgestoken einden plat worden gelegd, wat de splits dunner en netter maakt (fig. 79).
Auteur: J. De Jonghe
Uit bron: De Jonghe, J. (1912). De sfeer - Het schip - Vaart. Wat z... (pagina 76)

[Download de volledige versie]


Creative Commons LicenseDit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 3.0 Licentie


Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave.Site ontwikkeld en gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Met steun van de provincie West-Vlaanderen
Logo VLIZ Logo provincie West-Vlaanderen