School uit Sint-Niklaas wint Noordzee-expeditie | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

School uit Sint-Niklaas wint Noordzee-expeditie

Oostende, 2014.05.06 - Negen laatstejaars ASO-leerlingen maken deze week iets unieks mee. Ze gaan aan boord van een écht onderzoeksschip om gedurende vijf dagen de Noordzee, in al zijn facetten, te bestuderen. De eer viel te beurt aan de school Berkenboom Humaniora uit Sint-Niklaas die winnaar werd van het educatieve project ‘Planeet Zee’ (www.planeetzee.be). Tijdens deze tiende en laatste editie (in deze vorm) gaat veel aandacht naar visbestanden en -verplaatsingen, plastiek in de zee en naar het leven rondom de windmolens. De klas 18-jarigen bezoekt ook een containerschip in de haven van Zeebrugge. Aan boord worden tevens tal van wetenschappelijke activiteiten uitgevoerd, waarover in primeur op de persconferentie op vrijdag 9 mei wordt bericht.

Persbericht door Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Zeebonken voor één week

Maandagmorgen 5 mei ontschepen de negen Oost-Vlaamse jongeren en hun leerkracht te Oostende voor een heuse zee-expeditie op de Noordzee. Dat het menens wordt, blijkt alvast uit het programma van de expeditie. Bij weer en wind onderzoeken ze het water, de zeebodem, de visbestanden en het ander mariene leven ter hoogte van de talrijke zandbanken van het zuidelijke deel van de Noordzee. Ze worden actieve getuigen van het onderzoek naar visverplaatsingen en naar de aanwezigheid van plastiek in zee. Ook leren ze hoe veilig te navigeren in onze woelige kustwateren. Het programma wordt aangevuld met een bezoek aan een containerschip in de haven van Zeebrugge, mogelijk gemaakt door CMA CGM Belgium NV.

Tijdens de expeditie zijn ze overgeleverd aan de goede zorgen van een expertteam van het Vlaams Instituut voor de Zee en van VLOOT dab. Door jongeren actief in contact te brengen met wetenschap en technologie van de zee hopen de organisatoren dat geïnteresseerde studenten gemakkelijk hun weg zullen vinden naar een opleiding tot mariene wetenschapper of het maritiem voortgezet onderwijs.

De apotheose van een zeeproject op school

De zee-expeditie viel de klas uit Sint-Niklaas te beurt door het e-learning project ‘Planeet Zee’ te winnen. Dit Vlaamse project – en zijn voorganger ‘Expeditie Zeeleeuw’ – stimuleert al sinds 2005 jongeren van 15-18 jaar om in klasverband oplossingen te zoeken voor zeegerelateerde problemen. Met de huidige website www.planeetzee.be kunnen leerlingen uit gans Vlaanderen aan de slag. Na een inhoudelijke onderdompeling in één van de aangeboden thema’s, leren ze ook praktisch de zee beter kennen. De ingezonden reportages van hun activiteiten werden vakkundig bestudeerd door een professionele jury. Het duurzaamheidsproject ontworpen door Berkenboom Humaniora kon de jury het meest bekoren. De tweede prijs ging naar een klas van KTA Zwijndrecht – Cenflumarin, de derde prijs was voor een klas van het KA Pegasus te Stene-Oostende.

‘Planeet zee’ is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee in een partnerschap met VLOOT dab, en kadert in het wetenschapscommunicatieplan van de Vlaamse overheid (‘Richting Morgen'). Het project is ontwikkeld met input van een groot aantal zee- en kustwetenschappers, en bevat thema’s die zowel maatschappelijk als wetenschappelijk zeer actueel zijn. Onderwerpen als ‘Duurzame visconsumptie’, ‘Oceaanverzuring’, ‘Een oceaan vol plastic’, ‘Aan tafel, het mariene voedselweb’ en ‘Oceaanlandschappen verkennen’ geven heel wat mogelijkheden, zowel vakspecifiek als voor toepassing in het kader van vakoverschrijdend projectwerk op school.

Persconferentie ter gelegenheid van de aankomst op vrijdag 9 mei

Het onderzoeksschip Simon Stevin, met aan boord de klas uit Sint-Niklaas en het begeleidingsteam, wordt op vrijdag 9 mei feestelijk in de haven van Oostende onthaald om hun bevindingen in woord en beeld te demonstreren.

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd om de aankomst van het onderzoeksschip bij te wonen en uit eerste hand de belevenissen en wetenschappelijke bevindingen van de leerlingen te aanhoren. U wordt tevens vriendelijk uitgenodigd op de receptie die ter gelegenheid van dit persmoment wordt aangeboden.

Waar: ‘Zeewezengebouw’  VLOOT dab, Sir Winston Churchillkaai 2, Oostende           

Wanneer: vrijdag 9 mei,

* 10u00:   fotomoment bij aanmeren schip
* 10u45:   verwelkoming en belang project ‘Planeet Zee’ (Jan Seys - VLIZ)
* 10u55:   geanimeerd expeditieverslag (winnende klas)
* 11u15:   receptie         

Mogen we u vragen uw aanwezigheid te willen bevestigen via onderstaand perscontact:

Perscontact

Jan Seys, communicatieverantwoordelijke VLIZ
GSM: +32-(0)478-37 64 13
Tel: +32-(0)59 34 21 30
E-mail:

De projectpartners

Vlaams Instituut voor de Zee

 

VLOOT dab


met de steun van de Vlaamse overheid

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Persknipsels