Terugblik op de vierdaagse PlaneetZee stage | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Terugblik op de vierdaagse PlaneetZee stage

Veertien enthousiaste leerlingen van het vierde jaar Wetenschappen uit de Barnum ASO-school (Roeselare) werden de winnaar van de wedstrijd PlaneetZee@Work en verdienden hiermee een vierdaagse mariene stage aan de Côte d’Opale (Nord-Pas-de-Calais, Frankrijk) van 27 tot 30 april. Op deze stage werden ze volledig ondergedompeld in de mariene wereld met behulp van VLIZ-medewerkers Nancy Fockedey, Jerry Lust, Rutger van der Meer, Leen Vandepitte en Hans Pirlet: een kort verslagje.

Aangekomen op La Station Marine de Wimereux gingen de leerlingen uitgedost en met veel wetenschapszin naar het strand voor een strandonderzoek. Hier maakten ze kennis met verschillende bemonsteringstechnieken: kruien met een net in de branding op zoek naar krabben, visjes of garnalen, met een hyperbenthosnet op zoek naar diertjes aanwezig net boven de bodem of met een steekvak kijken naar de schelpen en wormen in de bodem. In de avond werden de gevonden organismen uitvoerig bestudeerd (onder de binoculair), geïdentificeerd en getekend. In groepjes van twee kregen de leerlingen de opdracht om verschillende soorten te vergelijken en voor te stellen aan hun medeleerlingen met behulp van de uitvergrote en gedetailleerde tekeningen.   

Een fikse ochtendwandeling in Les dunes de la Slack stond op het programma in de voormiddag van dag twee. Tijdens de wandeling kregen ze uitleg van een plaatselijke gids over de verschillende types duin en de invloed van de mens hierop. Lunchen deed men op de top van de Cap Blanc-Nez met de krijtrotsen van Dover als uitzicht. Dat men werkelijk Groot-Brittannië kon zien, was nauwelijks te geloven voor sommige leerlingen. Daarna werd de geologische geschiedenis van Het Kanaal en de relatie tussen de krijtrotsen van Dover en Cap Blanc-Nez voorgesteld door geoloog Hans Pirlet van het VLIZ. En dan was het tijd voor een wedstrijd fossielen zoeken! Er werden marcassietknollen, ammonieten en afdrukken van zee-egels gevonden maar de chocotoff-prijs voor het mooiste fossiel ging naar het kleinste meisje Annelore met de grootste ammoniet (±5 kg).

De volgende dag gingen de leerlingen richting Boulogne-sur-Mer. Op de plaatselijke vismarkt ontdekten de leerlingen dat de vissen die ze eten er in hun geheel erg anders uitzien dan wat ze op hun bord krijgen. Daarna werd er in het labo van Nausicaa een sessie gevolgd rond eutrofiëring. Onder de microscoop ontdekte men dat het plankton van de genomen zeestalen op dat moment gedomineerd werd door de Phaeocystis of schuimalg. Bij het bezoek aan het Nausicaa, Centre National de la Mer, kozen de leerlingen hun favoriet zeedier uit en kregen ze een rondleiding achter de schermen onder leiding van de verzorgers van haaien en koralen. In de regenachtige namiddag volgde een ‘spot-de-hoogste-biodiversiteit-wedstrijd’in 'digue de la Crèche'. In groepjes van 3-4 leerlingen kregen ze de opdracht om binnen de 20 minuten het grootste aantal verschillende organismen te fotograferen. De leerlingen van het groepje dat won kregen elk een strandgids. Deze dag werd afgesloten met een lekker diner in een gezellig restaurant met lokale keuken.

Daar was de laatste dag al! Deze begon met een rondleiding in het ontdekkingscentrum rond zeevisserij: Maréis in Etaples. Een gids gaf uitleg over de verschillende vistechnieken en de lokale visserij. Tijdens de laatste picknick van de PlaneetZee-stage werden er enkele zeehonden gespot vanop het strand van Berck. Het mariene avontuur werd afgesloten met mooie bedankwoorden (in de vorm van een gedicht) van de leerlingen aan de VLIZ-medewerkers.   

Alle foto’s: zie VLIZ-fotogalerij