VLIZ shop - Sea&Science collectie | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ shop - Sea&Science collectie

Door een product uit de Sea&Science collectie van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) te kopen steun je de zee. De winst gaat naar kust-, zee- en oceaanonderzoek wereldwijd. Meer kennis leidt tot betere inzichten voor een duurzame toekomst. Zo kan je blijven genieten van de zee!

webshop

Bestellen

Via de webshop shop.vliz.be.
Uw bestelling kan opgehaald worden aan het onthaal van het VLIZ, of we versturen het als pakket naar uw thuisadres (verzendkost 6 EUR voor België, 15 EUR voor buitenland).
Voor meer informatie, contacteer ons via .

Producten

Kostprijs

  • sweater (unisex - verschillende maten): 44 EUR
  • t-shirt (man / vrouw - verschillende maten): 22 EUR; (kinderen 4-12 jaar): 16 EUR
  • katoenen draagtas: 5,5 EUR

Illustraties

T-shirts, sweaters en draagtassen zijn beschikbaar met verschillende opdrukken: 

  • Gewone zeester - Asterias rubens (zwart op grijs)
  • Snotolf - Cyclopterus lumpus (zwart op grijs)
  • Noordzeekrab - Cancer pagurus (zwart op grijs)
  • Proud to be a marine scientist (wit op marineblauw)
  • Aquaholic (wit op marineblauw)
  • Vitamin Sea (wit op marineblauw)
  • Beaufort (wit op marineblauw)

Draagtassen zijn beschikbaar met 4 opdrukken:

  • Snotolf - Cyclopterus lumpus (zwart op wit)
  • Noordzeekrab - Cancer pagurus  (zwart op wit)
  • Aquaholic (wit op marineblauw)
  • Vitamin Sea (wit op marineblauw)

Meer info over de gebruikte dierenillustraties:

Gewone zeester

Asterias rubens, de gewone zeester, is een zeer algemene soort voor de Belgische kust. De soort spoelt vaak aan op het strand en leeft zowel op hard substraat als op zandbodems langs de hele kust en in dieper water. Een gewone zeester is doorgaans lichtoranje van kleur, de onderkant is lichter. Het lichaam heeft vijf brede, dikke armen. Onderaan die armen zitten zuignapjes waarmee hij zich kan voortbewegen, maar die ook ingezet worden voor het verorberen van mosselen. De huid is ruw met bobbeltjes en stekeltjes. De diameter van een zeester is gemiddeld 10 à 30 cm, maar hij kan een maximumgrootte van 50 cm bereiken.

De illustratie van de zeester op de VLIZ-producten is van de hand van Toni Hargreaves en gepubliceerd in de determinatiegids ‘Handbook of the Marine Fauna of North-west Europe’ door de auteurs Hayward, P.J. en Ryland, J.S. De uitgever Oxford University Press gaf het VLIZ de toestemming deze illustratie te gebruiken in het kader van 'De Zee als Goed Doel', de filantriopiewerking van het VLIZ. Het handboek is te raadplegen in de VLIZ-bibliotheek.
 

Snotolf

Cyclopterus lumpus, de snotolf, is een van de ong. 100 beenvissen die in het Belgisch deel van de Noordzee leven. Hij heeft een zeer plomp voorkomen en wordt zo’n 40 cm groot. Tijdens de voorplantingsperiode zijn de vrouwtjes groen-blauwachtig van kleur en de mannetjes oranjerood. Onderaan de buik zit een zuignap - door vergroeiing van de buikvinnen - waarmee ze zich kunnen vasthechten op rotsen en andere oppervlakten. Eitjes worden afgezet in ondiep water, vaak in de nabijheid van wieren. Het mannetje waakt bij het nest en voorziet de eitjes van zuurstof door er met zijn vinnen over te waaien. De jonge snotolfjes zijn appelblauwzeegroen van kleur. Ze worden op zee vaak aangetroffen op drijvende zeewierpakketten. In het noorden van Europa wordt de snotolf bevist omwille van de eitjes, die als lompviseieren - nepkaviaar - verkocht worden.

De tekening van de snotolf op de VLIZ-producten is afkomstig uit het boek ‘Poissons marins’ van de Belgische wetenschapper Max Poll. De publicatie dateert van 1947 en is uitgegeven door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het boek kan ingekeken worden in de VLIZ-bibliotheek.
 

Noordzeekrab

Cancer pagurus, de Noordzeekrab, heeft een breed, geelbruin pantser en robuuste scharen met zwarte top. Het is een echte krachtpatser die tot 30 cm groot kan worden. Het is een vaak voorkomende soort in het Belgisch deel van de Noordzee, waar maar liefst nog zo’n 70-tal andere krabbensoorten leven. De Noordzeekrab krijgt ook wel de bijnaam steenkrab door de houding die ze aanneemt wanneer ze op het droge op haar rug ligt: bewegingsloos met de poten naar binnen geplooid. Krabben groeien in stapjes, door te vervellen. Ze scheiden hun oude, te kleine pantser af terwijl een nieuw, zacht pantser al klaar zit onder het oude. Deze hardt dan in enkele uren tijd uit tot een groter maatje. In de tussentijd is die zachte krab wel een gemakkelijke prooi voor zijn vijanden. Bijgevolg verstopt de krab zich in een holletje of tussen rotsen of schelpen, tot zijn nieuwe pantser voldoende hard is.

De tekening van de Noordzeekrab op de VLIZ-producten is afkomstig uit het boek ‘A history of the British stalk-eyed Crustacea’ van de hand van Thomas Bell. De publicatie dateert maar liefst van 1853. Dit anderhalf eeuw oude boek kan ingekeken worden in de VLIZ-bibliotheek, maar je kan het ook online doorbladeren.