Catalogus | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Catalogus

Zoek hier in de literatuurdatabank van de VLIZ-bibliotheek, een uitgebreide collectie van (inter)nationale marien wetenschappelijke literatuurgegevens.

Je kan de zoekactie ook beperken tot enkel de Belgische mariene literatuur of tot enkel die publicaties die in de bibliotheek aanwezig zijn (vink 'VLIZ-bibliotheek' aan).

Nieuwe zoekopdracht
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Charles Van Bambeke. Wetenschatten - Historische figuren van het zeewetenschappelijk onderzoek
VLIZ Wetenschatten (2014). Charles Van Bambeke. Wetenschatten - Historische figuren van het zeewetenschappelijk onderzoek. VLIZ Information Sheets, 143. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. 9 pp.
Deel van: VLIZ Information Sheets. Flanders Marine Institute (VLIZ): Oostende, meer
Cover

Beschikbaar in  Auteur 

Trefwoorden

Auteur  Top 
  • VLIZ Wetenschatten, meer

Abstract
    Charles Van Bambeke (°Gent, 6 februari 1829, †Gent, 14 mei 1918) was een Belgische arts en natuurkundige en hoogleraar aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent. Zijn dierkundig onderzoek besloeg de domeinen van de anatomie (ontleedkunde), de histologie (weefselleer), morfologie (vormkunde) en de embryologie, terwijl zijn plantkundige interesse hoofdzakelijk uitging naar zwammen. Met zijn studie over de vroegste ontwikkelingsstadia van de knoflookpad introduceerde hij het onderzoeksveld van de embryologie van gewervelden in België. Van Bambeke hechtte veel belang aan praktisch onderwijs. Hij gaf zo een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van het laboratoriumonderzoek aan de RUG en staat geboekstaafd als grondlegger van de Gentse Morfologische School. Van Bambekes mariene werken behandelen de anatomie van walvissen en de embryologie en celbiologische opbouw van de eicel bij vissen. Samen met zijn Luikse collega Edouard Van Beneden was hij in 1883 verantwoordelijk voor de inrichting van een marien onderzoeksstation in Oostende, dat weliswaar slechts een kortstondig bestaan kende.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteur