Dag van de Wetenschap 2016 - Marien Onderzoek: Toen en Nu | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Dag van de Wetenschap 2016 - Marien Onderzoek: Toen en Nu

Op zondag 27 november 2016 viert het VLIZ samen met vele Vlaamse zeewetenschappers de Dag van de Wetenschap door de deuren van het onderzoeksschip Simon Stevin en van het Marien Station Oostende open te stellen voor het breed publiek. Daarenboven tonen we in primeur een heuse tijdslijn met de geschiedenis van het marien onderzoek in Vlaanderen, in het bijzonder in Oostende!

Breng op de Dag van de Wetenschap een bezoek aan het onderzoeksschip Simon Stevin en ontmoet in het Marien Station Oostende wetenschappers die inschepen aan boord van de Simon Stevin en/of gebruik maken van het Marien Station Oostende.  Zij zullen je met plezier hun huidig onderzoek uitleggen. Tegelijkertijd maken deze wetenschappers, speciaal voor deze editie van Dag van de Wetenschap, een koppeling met hoe hun onderzoek vroeger uitgevoerd werd. De verworven kennis doorheen de tijd, en de komst van innovatieve meettechnieken tijdens de laatste decennia, hebben het marien onderzoek namelijk een enorme boost gegeven!
Het ruimer verhaal van de historiek van het marien onderzoek in Vlaanderen wordt geïllustreerd in een tijdslijn. Deze neemt je zo'n 2 eeuwen terug in de tijd en toont hoe België een voortrekker was in het onderzoek naar de zee.

Een greep uit het aanbod van de zeewetenschappen die in het Marien Station Oostende of aan boord van het onderzoeksschip in de kijker geplaatst worden:

Zand, het goud van de zee
Commerciële zandontginning wordt nauw opgevolgd door Dienst Continentaal Plat. De wetenschappers tonen welke technieken ze daarvoor gebruiken.
-> Speel zelf in een zandbak met het onderwaterlandschap.

Een zender in de buik, dat ligt niet zwaar op de maag
Migratieroutes van vissen werden vroeger nagegaan aan de hand van visserij. Wetenschappers van de Mariene Biologie UGent - VLIZ tonen je hoe ze nu zenders inplanten in de buikholte van een vis en hoe de gegevens uitgelezen worden.Test of jij er in slaagt om een vis van een zender te voorzien!

Zeebodemdieren en plankton: van grof beeld naar fijn beeld
Microscopen en binoculairs hebben een enorme evolutie doorgemaakt, cruciaal om plankton en zeebodemdieren beter te kunnen bestuderen. Wetenschappers van het VLIZ en van het ILVO demonstreren verschillende technieken.
-> Tuur zelf eens door verschillende types binoculairs en ervaar het verschil.

Vis kan ook ziek zijn
De gezondheid van de vissen in onze Noordzee is cruciaal. Wetenschappers van de Diergeneeskunde UGent - ILVO  waken er dan ook over en proberen de oorzaken van huidzweren bij scharren te ontrafelen
-> Probeer zelf de puzzelstukken van dit onderzoek bijeen te leggen.

Vissen onder hoogspanning
De visserij kent voortdurende aanpassingen op het niveau van vistechnieken. De wetenschappers van het ILVO gidsen je van boomkor tot elektrische pulskor en kaarten alles daartussen aan.
-> Voel zelf eens de elektrische pulssterkte die gebruikt wordt om vissen mee op te schrikken.

Meten is weten
Een meetplank is een standaardtool voor de lengtebepaling van vissen. Vroeger gebeurde dit analoog, nu digitaal. En om garnalen te meten wordt tegenwoordig een foto genomen ... De wetenschappers van het ILVO leggen het je tot op de millimeter uit!
-> Ga zelf aan de slag en meet vis!

Mis de kans niet om aan boord van de RV Simon Stevin de sfeer  te komen opsnuiven. De bemanning en de wetenschappers geven je graag uitleg over de werking van het schip en de staalnameapparatuur aan boord.

Dit jaar bieden we de mogelijkheid om een kop warme koffie, thee of chocolademelk te drinken. Je verwarmt jezelf ermee, maar je steunt tegelijkertijd ook de zee als goed doel

 

  • Wanneer: Zondag 27 november, doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur
  • Waar: Marien Station Oostende, Slipwaykaai 2, 8400 Oostende
  • RV Simon Stevin, t.h.v. Hendrik Baelskaai 1, 8400 Oostende
  • Gemakkelijk te bereiken met de gratis veerboot: Oostende centrum (Visserskaai) - Oosteroever (Maritiem Plein)
  • Voldoende parkeergelegenheid
  • Vrije toegang