Grote Schelpenteldag: Iedereen (zee)wetenschapper | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Grote Schelpenteldag: Iedereen (zee)wetenschapper

Word marien wetenschapper voor één dag. Kom op zaterdag 17 maart 2018 naar een van de tien deelnemende Belgische kustgemeenten. Help mee om de schelpen op het strand te tellen en op naam te brengen, en de diversiteit van onze kust in kaart te brengen. De aangespoelde schelpen op het Noordzeestrand zeggen immers heel veel over klimaatverandering en menselijke activiteiten op zee. De experts rekenen op jouw hulp en vertellen je die dag alles wat je wil weten over schelpen. En wie weet win je wel een papieren strandbloem? Meld je aan op www.iedereenwetenschapper.be.

Wat ga je doen?

Tel op 17 maart schelpen op het strand en help onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust. Kom tussen 10:00 en 17:00 naar een van de tien locaties aan het Noordzeestrand en verzamel er honderd schelpen volgens de standaardmethodiek. Bekijk de video of pdf voor verdere instructies. Het identificeren kan met behulp van de schelpenzoekkaart die je wordt aangeboden door de organisatoren. En als het nog niet zou lukken, vraag je assistentie bij de aanwezige expert(s).

naar INVULFORMULIER:  geef je telling door

Kleine kunstenaartjes kunnen ook een workshop strandbloemen volgen. De deelnemende locaties vind je in het inschrijfformulier en het kaartje onderaan.

Waarom doe je mee?

Niemand weet vandaag welke schelp het meest voorkomt op het Noordzeestrand. Nochtans zegt dat heel veel over onder meer klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteit. Word wetenschapper voor één dag en help de experts om onze kust in kaart te brengen. In ruil vertellen zij je alles wat je wil weten over schelpen. 

Op elke locatie vind je een infostandje met mensen die je op weg helpen. Na het weekend, wanneer alle tellingen binnen zijn, maken de organisatoren bekend welke schelp in 2018 de titel ‘Talrijkste schelp van de Belgische kust’ mag dragen. De verzamelde gegevens zullen ook tonen of er verschillen zijn tussen de west-, de midden- en de oostkust. En wie weet kunnen we vaststellen dat er echte pareltjes van zeldzame schelpen bij zijn.

Wie kan meedoen?

Iedereen, van individuen over gezinnen tot jeugdverenigingen, kan meedoen. Geef in het invulformulier hieronder door welk tijdstip en welke locatie je verkiest. 

Wie organiseert het?

De Grote Schelpenteldag is een initatief van Eos, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Natuurpunt en Kusterfgoed. Het project werd gerealiseerd met steun van Elia en BePlanet.

Hoe doe je mee?

Schrijf je in op www.iedereenwetenschapper.be/projects/grote-schelpenteldag

Download de affiche van De Grote Schelpenteldag 2018 hier.

Locaties

Persberichten en persdekking