Grote Schelpenteldag 2019 | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Grote Schelpenteldag 2019

Vorig jaar vond voor het eerst een Grote Schelpenteldag plaats aan onze kust. Toen verzamelden, telden en identificeerden 400 burgers op alle tien strandtelposten samen 30.000 schelpen, goed voor meer dan 50 verschillende soorten. Dit jaar op zaterdag 16 maart 2019 willen de organisatoren – VLIZ, Natuurpunt, EOS, Kusterfgoed, de Provincie West-Vlaanderen en de Strandwerkgroep – nog beter doen. Streefdoel is om, samen met jou, de kaap van de 100.000 schelpen te halen. Het scoren en herkennen van lege schelpen is niet alleen bijzonder leuk en interessant. Dit burgerwetenschapsinitiatief leert onderzoekers ook heel wat over het voorkomen van deze tot de verbeelding sprekende groep zeedieren. Na het tellen brengen we de schelpen overigens gewoon terug naar het strand.

Draag je schelpje bij!

Tel op 16 maart schelpen op het strand en help onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust. Kom tussen 10:00 en 16:00 naar een van de tien telposten aan het Noordzeestrand en verzamel er honderd schelpen volgens de standaardmethodiek. Instructies voor het correct verzamelen van de schelpen vind je in onderstaand filmpje of in deze pdf. Het identificeren van de schelpen doe je aan de hand van de schelpenzoekkaart die je wordt aangeboden door de organisatoren. En als het nog niet zou lukken, vraag je assistentie bij de aanwezige expert(s) aan de telposten. Een overzicht van de deelnemende locaties vind je in het kaartje onderaan deze pagina en in het inschrijvingsformulier. Kleine kunstenaartjes kunnen ook een workshop strandbloemen volgen.

Ik schrijf me (gratis) in!

Waarom doe je mee?

Niemand weet vandaag welke schelp het meest voorkomt op het Noordzeestrand. Nochtans zegt dat heel veel over onder meer klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteit. Word wetenschapper voor één dag en help de experts om onze kust in kaart te brengen. In ruil vertellen zij je alles wat je wil weten over schelpen. Op elke locatie vind je een infostandje met mensen die je op weg helpen. Na het weekend, wanneer alle tellingen binnen zijn, maken de organisatoren bekend welke schelp in 2019 de titel ‘Talrijkste schelp van de Belgische kust’ mag dragen. De verzamelde gegevens zullen ook tonen of er verschillen zijn tussen de west-, de midden- en de oostkust. En wie weet kunnen we vaststellen dat er echte pareltjes van zeldzame schelpen bij zijn.

Wie kan meedoen?

Iedereen, van individuen over gezinnen tot jeugdverenigingen, kan meedoen. Geef in het invulformulier door welk tijdstip (voor- of namiddag) en welke locatie je verkiest. 

Wie organiseert het?

De Grote Schelpenteldag is een initatief van Eos, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Natuurpunt, Kusterfgoed, de Provincie West-Vlaanderen en de Strandwerkgroep.

Hoe doe je mee?

Schrijf je gratis in op www.groteschelpenteldag.be

Geef de resultaten van je telling in via het telformulier (vanaf zaterdag 16 maart)

Locaties

Video, promo en publicaties

  • Video: De kokkel, de talrijkste schelp op De Grote Schelpenteldag 2018

 

  • Het Kleine Schelpentelboekje


Persberichten en persdekking


Editie 2018

Alles over de editie van 2018: www.vliz.be/nl/event/2018-grote-schelpenteldag - Foto's Grote Schelpenteldag 2018