Grote Schelpenteldag 2020 - AFGELAST | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Grote Schelpenteldag 2020 - AFGELAST

OPGELET: Wegens de omstandigheden omtrent het corona-virus wordt de Grote Schelpenteldag op zaterdag 14 maart afgelast. Gezondheid gaat voor, dat spreekt. Tot volgend jaar en hou het veilig!

Intussen is de Grote Schelpenteldag aan onze kust al aan zijn derde editie toe. Mét nieuwe vragen en uitdagingen! Uit de 80.000 door 1200 deelnemers getelde en geïdentificeerde schelpen bij de vorige twee edities, hebben we veel geleerd. Zo konden we met jullie hulp de talrijkste soorten aanwijzen uit de meer dan 50 soorten schelpen die je op zo’n dag kunt treffen. Maar er is meer. Op zaterdag 14 maart 2020 mikken de organisatoren – VLIZ, Natuurpunt, EOS, Kusterfgoed, de Provincie West-Vlaanderen, de Strandwerkgroep en alle kustgemeenten – op mooi weer en een grote opkomst. En op nieuwe kennis. Zo willen we deze keer met dit burgerwetenschapsinitiatief uitzoeken hoe het gesteld is met de verhouding tussen linker- en rechterschelphelften. Lokale stromingen zouden die verhouding kunnen beïnvloeden… Klopt dit? Testen kun je enkel dankzij vele ogen en handen. De verzamelde schelpen worden na de telling overigens gewoon teruggebracht naar het strand.

 

Draag je schelpje bij!

Tel op 14 maart schelpen op het strand en help onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust. Kom tussen 10:00 en 16:00 naar een van de tien telposten aan het Noordzeestrand en verzamel er honderd schelpen volgens de standaardmethodiek. Instructies voor het correct verzamelen van de schelpen vind je in onderstaand filmpje of in deze pdf. Het identificeren van de schelpen doe je aan de hand van de schelpenzoekkaart die je wordt aangeboden door de organisatoren. En als het nog niet zou lukken, vraag je assistentie bij de aanwezige expert(s) aan de telposten. Een overzicht van de deelnemende locaties vind je in het kaartje onderaan deze pagina en in het inschrijvingsformulier. Ook gezinnen zijn welkom: op verschillende locaties krijgen kinderen een prachtig zeeverhaal te horen, met enkele schelpendieven in de hoofdrol …

Ik schrijf me (gratis) in!

Waarom doe je mee?

Niemand weet vandaag welke schelp het meest voorkomt op het Noordzeestrand. Nochtans zegt dat heel veel over onder meer klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteit. Word wetenschapper voor één dag en help de experts om onze kust in kaart te brengen. In ruil vertellen zij je alles wat je wil weten over schelpen. Op elke locatie vind je een infostandje met mensen die je op weg helpen. Na het weekend, wanneer alle tellingen binnen zijn, maken de organisatoren bekend welke schelp in 2020 de titel ‘Talrijkste schelp van de Belgische kust’ mag dragen. De verzamelde gegevens zullen ook tonen of er verschillen zijn tussen de west-, de midden- en de oostkust. En wie weet kunnen we vaststellen dat er echte pareltjes van zeldzame schelpen bij zijn.

Wie kan meedoen?

Iedereen, van individuen over gezinnen tot jeugdverenigingen, kan meedoen. Geef in het invulformulier door welk tijdstip (voor- of namiddag) en welke locatie je verkiest. 

Wie organiseert het?

De Grote Schelpenteldag is een initatief van Eos, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Natuurpunt, Kusterfgoed, de Provincie West-Vlaanderen en de Strandwerkgroep.

Hoe doe je mee?

Schrijf je gratis in op www.groteschelpenteldag.be

Geef de resultaten van je telling in via het telformulier (vanaf zaterdag 14 maart)

Locaties

Grote Schelpenteldag 2020: extra nieuws

Voorbije edities