3de Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

3de Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen

Op zondag 23 april gaat in De Panne de derde editie door van het Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen. De organisatoren hopen op heel wat internationale deelnemers voor deze ludieke wedstrijd. Het vergt wel wat observatie en training om de meeuwen getrouw na te kunnen doen. Je beleeft alvast een hilarische namiddag!

Ondanks het ludieke opzet is de bedoeling van dit evenement om een correcte, positieve boodschap te brengen over meeuwen, vindt organisator Claude Willaert – meer dan 20 jaar educator aan de kust bij de provincie West-Vlaanderen. Via deze ludieke actie wil hij bij een breed publiek begrip opwekken voor meeuwen en de overlast die ze soms veroorzaken. Meeuwen horen bij de kust als zout in de zee. Omwille van overlast in de stad worden ze soms verguisd als 'ratten van de zee' en dat knaagt aan de organisatoren. Meeuwen kennen problemen om natuurlijk voedsel te zoeken op overvolle en/of machinaal gekuiste stranden. Ze moeten op zoek gaan naar een geschikte broedplaats in de stad, net omdat veel natuurlijke broedplaatsen ingenomen worden door de mens en/of bereikbaar zijn voor grondpredatoren (zoals de vos). En daar kwam in 2022 nog een vogelgriep bij die duizenden slachtoffers maakte onder de meeuwen en andere zeevogels.

In 2018 organiseerde Claude Willaert het eerste Belgische Kampioenschap Meeuwenschreeuwen. Het was een enorm succes. Ook in Wallonië, Nederland en Noord-Frankrijk houdt men ondertussen kampioenschappen. Het inspireerde tot het organiseren van een eerste Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen in 2019. Het event haalde internationale pers.

Doe je dit jaar zelf een gooi naar de Europese titel?

Kan je goed het geluid van een meeuw nabootsen? Schrijf je persoonlijk in via mail: ekmeeuwenschreeuwen@gmail.com. Een professionele jury beoordeelt de deelnemers en geeft punten op het geproduceerde geluid en inleving. Iedereen krijgt 1 enkele kans. Deelnemers en publiek zijn welkom op 23 april 2023 (vanaf 15:00) in café De Verloren Gernoar, recht tegenover het station te Adinkerke.

Nieuw in 2023 is dat er voor het eerst een Fransman een gooi doet naar de Europese titel, naast Nederlanders en Belgen. En wellicht wordt de wedstrijd gelivestreamed! Vrouwtjes en mannetjes nemen het terug tegen elkaar op, de juvenielen vormen die dag een aparte categorie. Een professionele jury beoordeelt de deelnemers en geeft punten op het geproduceerde geluid (75/100) en inleving (25/100).

Claude Willaert wordt bij dit evenement ondersteund door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (Oostende) en lokale natuurwerkgroep de Kerkuil.

Meer info op www.gullscreeching.eu