Grote Schelpenteldag 2022 | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Grote Schelpenteldag 2022

Op zaterdag 19 maart 2022 is het weer zover. Al voor de vijfde keer kan je op De Grote Schelpenteldag schelpen rapen, bewonderen en proberen te achterhalen welk verhaal aan die vondst kleeft. En tegelijk geef je er ook de wetenschap een duwtje mee in de rug. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten tussen 10 en 16 uur bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. En als honderden enthousiastelingen dat doen, dan leren we met zijn allen weer heel wat bij over die fascinerende zeedieren. Ervaring of niet, iedereen kan (zee)wetenschapper worden voor een dag! Meer informatie en inschrijven voor de nieuwsbrief op www.groteschelpenteldag.be.

Dit jaar vergelijken we de schelpen op Vlaamse stranden met die van Nederland. Het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden houdt diezelfde dag een grote schelpentelling op de stranden van Zuid-Holland, in het kader van Leiden2022 - European City of Science. Ben jij ook benieuwd of we grote verschillen zullen opmeten?

Schrijf je in via de website van EOS Iedereen Wetenschapper. En ontvang in aanloop naar de Grote Schelpenteldag de nieuwsbrieven met info over het hoe, wat en waarom van deze schelpentelling. Nadien brengen we je ook persoonlijk op de hoogte van de resultaten. Inschrijven voor de nieuwsbrief is geen voorwaarde voor deelname op het strand. Je kan ook altijd gewoon langskomen op een van de tien telposten op zaterdag 19 maart. Maar als goede burgerwetenschapper kom je natuurlijk graag goed voorbereid aan de start!

Daarnaast kunnen gezinnen met kinderen die voormiddag in drie provinciale bezoekerscentra (Duinpanne, Raversyde Anno 1465 en ZWIN Natuur Park) terecht om op een speelse manier kennis te maken met schelpen (workshop “De Grote SchelpenVERteldag”). Daarna zijn ze helemaal klaargestoomd om op een telpost een schelpenstaal te gaan verzamelen en verwerken.

De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), EOS wetenschap, de Provincie West-Vlaanderen, Natuurpunt, de Strandwerkgroep, Kusterfgoed en de 10 kustgemeenten. Initiatief in het kader van LifeWatch Belgium.