Grote Schelpenteldag 2023 | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Grote Schelpenteldag 2023

Kom op zaterdag 25 maart 2023 naar een van de 10 kustgemeenten aan de Vlaamse kust voor de zesde editie van De Grote Schelpenteldag. Honderden amateurwetenschappers en burgers bepalen op die dag welke schelpen op de Vlaamse stranden aangespoeld zijn. Zo krijgen we een beter beeld van de veranderingen in het zeeleven in het Belgisch deel van de Noordzee. Denk maar aan effecten van klimaatwijziging, menselijke bouwsels, of de komst en verspreiding van niet-inheemse soorten ...

Je gaat schelpen rapen, bewonderen en proberen te achterhalen welke soorten het zijn. Tegelijk geef je er ook de wetenschap een duwtje mee in de rug. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten tussen 10 en 16 uur bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. En als honderden enthousiastelingen dat doen, dan leren we met zijn allen weer heel wat bij over die fascinerende zeedieren. Ervaring of niet, iedereen kan (zee)wetenschapper worden voor een dag!

Ter plekke zijn er ook enkele leuke activiteiten op maat van kinderen.

Meer informatie op www.groteschelpenteldag.be.
 

Grote Schelpenteldag internationaal!

Ook in Nederland en Noord-Frankrijk gaan ze op zaterdag 25 maart met dezelfde techniek aan de slag. Vinden we in Noord-Frankrijk dezelfde schelpen als in België of Nederland?
 

Schrijf je in voor de Grote-Schelpenteldag-nieuwsbrief

Krijg je graag in de weken voordien info over schelpen en De Grote Schelpenteldag in de mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief; via de website van onze partner iedereenwetenschapper.be. Na de teldag krijg je dan ook als een van de eersten de resultaten en enkele nabeschouwingen doorgestuurd.

 

De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Provincie West-Vlaanderen, EOS magazine, de Strandwerkgroep, Natuurpunt, Kusterfgoed en de kustgemeenten.