Hamon grijper | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Hamon grijper

Een Hamon grijper is een instrument dat gebruikt wordt voor het nemen van bodemstalen. Deze bodemstalen kunnen grofkorrelig of gemengd sediment (inclusief kleine keien/stenen) bevatten. De bodemstalen worden meestal gebruikt voor een analyse van de deeltjesgrootte of voor onderzoek van macrobenthos. Vanop een onderzoeksschip wordt een Hamon grijper op de zeebodem gebracht waarbij het sediment ‘gegrepen’ en ingesloten wordt door een 90° rotatiebeweging van een grijp(emmer).

Hoe werkt een Hamon grijper?

Vanop een onderzoeksschip wordt de Hamon grijper naar de zeebodem gebracht. Wanneer de zeebodem bereikt wordt, zorgt de spanningsvermindering in het touw voor het activeren van de grijper. De spanning in het touw tijdens het naar binnen halen van de grijper beweegt de draaiarm met een rotatie van 90°. Dit zorgt ervoor dat de grijp(emmer), tot 20 cm diep, doorheen de zeebodem gaat tot het botst met een hellende met rubber bedekte stalenplaat en het bodemstaal dus volledig afgesloten zit. Deze beweging leidt ertoe dat het sediment zich zal verschuiven naar de bodem van de emmer. Deze werking heeft als nadeel dat het onderzoek van een onverstoord sedimentstaal onmogelijk wordt. Een rechthoekige staander ondersteunt de Hamon grijper voor en na de staalname. Onder deze staander is er plaats voor een bak dat het bodemstaal uit de grijpemmer opvangt.


© marbef.org

  Foto's

Waarom een Hamon grijper gebruiken?

 • De Hamon grijper is een robuust en eenvoudig te gebruiken instrument
 • Dit toestel is zeer nuttig voor (kwantitatief) onderzoek van grofkorrelige sedimenten
 • Bodemstalen die genomen worden zijn vooral voor onderzoek van macrobenthos, analyses van korrelgrootte,…

Enkele studies:

 • Onderzoek naar het archeologisch erfgoed in de Noordzee:

Deze studie kadert binnen het SeArch-project en heeft tot doel de zeebodem van de Noordzee af te speuren om het archeologisch potentieel van bepaalde gebieden in te schatten. Tijdens het project lag de focus vooral op de Oostendevallei (t.h.v. Oostende) en in de loop van de IJzervallei (in de zone Nieuwpoort – Franse grens).

 

Technische details

De Hamon grijper die het VLIZ ter beschikking heeft, heeft volgende technische specificaties:

 • Hoogte: 1,3 m
 • Breedte: 1,1 m
 • Lengte: 1,1 m
 • Gewicht: 600 kg
 • Benodigde lifthoogte: 3,1 m
 • Staalname-oppervlak: 29 cm2
 • Bodemstalen kunnen tot 20 cm diep genomen worden

De Hamon grijper uitlenen?

Wetenschappers verbonden aan universiteiten of wetenschappelijke instellingen kunnen gebruik maken van onze apparatuur. Gelieve het VLIZ te contacteren voor meer informatie.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruikmaakt van de Hamon grijper die door het VLIZ ter beschikking gesteld wordt, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: 'Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)'.