Multi-transducer sub-bottom echosounder | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Multi-transducer sub-bottom echosounder

De multi-transducer echosounder is uiterst geschikt voor onderzoek in ondiep water, waar het toestel gebruikt kan worden om de zeebodem driedimensionaal te visualiseren in ongeëvenaarde resolutie. Het is een instrument dat nuttig is voor tal van marien wetenschappelijke studies.

Hoe werkt de multi-transducer echosounder?

De SES-2000 Quattro is een hoog-technologische sub-bottom profiler, ontworpen door Innomar. Het toestel maakt gebruik van sonartechnologie om  ondiepe zeebodems te visualiseren. Het, op hoge snelheden, uitzenden van smalle geluidsgolven, zorgt ervoor dat verticale structuren zeer goed onderscheiden kunnen worden en het resulteert in een zeer hoge laterale resolutie. Met andere woorden, deze echosounder kan gezonken structuren, objecten en zelfs sedimentlagen lokaliseren en identificeren die slechts enkele centimeters dik of groot zijn. Vanwege de smalle geluidsgolven is het toestel in zeer ondiep water bruikbaar, en biedt het apparaat een verhoogde geluidspenetratie van de bodem. De vier gesynchroniseerde ‘parametrische transducers’, die de geluidsgolven uitzenden en weer opnemen, kunnen op verschillende manieren geconfigureerd worden:


 

Waarvoor kan de multi-transducer echosounder gebruikt worden?

  • Marien archeologisch onderzoek: het opsporen en visualiseren van bv. scheepswrakken en andere gezonken en/of begraven structuren
  • Geologie: sedimenttypering- en classificatie, ook in zeer ondiep water (< 1 m)
  • Hydrodynamica: kwalitatieve en kwantitatieve bepaling van sliblagen
  • Bouwtechniek: het achterhalen van de diepte waarop bv. pijplijnen en kabels begraven liggen
  • Ecologie: visualisatie van zeegrasbedden is mogelijk, alsook de studie van biogene gaslekken, etc.

Enkele studies:

Klik hier voor de uitkomsten van de ‘SeArch seismic survey’ van mei 2015.

Technische details:

  • Transducers-assemblage: 88 x 10 x 26 cm; gewicht (zonder kabel) 5 kg, kabellengte: 30 m
  • Bovenstuk: 52 x 36 x 40 cm; gewicht: 32 kg  
  • Stalen paal voor transducers: 12 cm diameter; lengte 2 m (afstelbaar)
  • Bijhorende data verzamel- en omzettingsoftware, alsook post processing en 3D-weergave software
  • Klik hier voor meer informatie

Gebruik maken van de multi-transducer Echosounder?

Wetenschappers verbonden aan universiteiten of wetenschappelijke instellingen kunnen gebruik maken van onze apparatuur. Gelieve het VLIZ te contacteren voor meer informatie.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van de SES-2000 Quattro Multi-transducer Sub-bottom Echosounder die door het VLIZ ter beschikking wordt gesteld, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: "Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), in het kader van de Vlaamse bijdrage aan het LifeWatch project."