Provinciaal Instituut Lommel wint PlaneetZee@Work 2015-2016 | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Provinciaal Instituut Lommel wint PlaneetZee@Work 2015-2016

Toegevoegd op 2016-05-26
PlaneetZee@Work is een project waarbij klassen uit de hogere graden van het secundair onderwijs een workshop volgen in het labo van een mariene onderzoeksgroep. Na afloop maken de leerlingen een wetenschappelijke poster. Drie teams worden geselecteerd en verdedigen zich op de slothappening in Oostende. Dit academiejaar ging de hoofdprijs naar het 4de jaar Sportwetenschappen van het Provinciaal Instituut Lommel (PROVIL) onder leiding van Natalie Dirckx. Tussen 10 en 13 mei lieten leerlingen en leerkracht zich tijdens de expeditie in Noord-Frankrijk door VLIZ-medewerkers onderdompelen in de studie van het mariene milieu.

Foto: PROVIL, Natalie Dirckx (CC BY-NC-SA 4.0)

Het 4de jaar Sportwetenschappen van het Provinciaal Instituut Lommel (PROVIL) ging op bezoek bij de Hogere Zeevaartschool voor een workshop rond de aanwezigheid en de bestrijding van zeeorganismen in het ballastwater van schepen. De leerlingen werden er begeleid door onderzoekers Geert Potters en Helen Verstraelen. Na een inleiding, werd in het laboratorium onderzocht welke methode het meest efficiënt is om organismen in ballastwater te doden: warmte, uv-straling, chemicaliën of filtratie. Als toemaatje mochten ze nog een kijkje nemen in de simulatiebrug van de Zeevaartschool.

Tijdens de lessen wetenschappelijke projecten werd de informatie verwerkt en in het formaat van een wetenschappelijke poster gegoten. Deze werd door de professionele jury geselecteerd, waardoor de groep mocht deelnemen aan de slothappening van PlaneetZee@Work op 20 april 2016 in Oostende. De drie laureaten waren aan elkaar gewaagd en het was een spannende namiddag … maar de vierjoppige jury besliste uiteindelijk dat de klas van Mevr. Natalie Dirckx de hoofdprijs had weggekaapt: een meerdaagse mariene veldstage in Noord-Frankrijk (Wimereux).

Hier maakten ze kennis met verschillende facetten van het mariene milieu: rotskusten, zandstranden, duinen en estuaria werden bezocht en onderzocht. Kruipende en zwemmende bodemdieren, vissen en wieren werden bemonsterd en bestudeerd. Ook een geologische excursie - inclusief paleontologische ontdekkingen -  en een workshop rond eutrofiëring stonden op het programma.  Er werd afgesloten met een bezoek aan het aquarium Nausicaa en het Musée Portuaire in Duinkerke. Kortom: de leerlingen werden die week goed "gemarineerd"!
 
Foto's van de expeditie zijn hier te bekijken.
 
Lees het verslag van het voortraject op de website van PROVIL en bekijk foto's van de workshop en slothappening.
 

Link: www.planeetzee.be[Overzicht] [Login]