Winnaars van de VLIZ-Awards 2017 bekend gemaakt | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Winnaars van de VLIZ-Awards 2017 bekend gemaakt

Toegevoegd op 2018-02-12
Jaarlijks bekroont het VLIZ het werk van verdienstelijke mariene onderzoekers. Hiermee willen we hen aanmoedigen om ook in de toekomst kwaliteitsvolle wetenschappelijke bijdragen te blijven leveren en het zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen en in de Noordzee te bevorderen. De winnaars van de North Sea Award en de Thesis Awards editie 2017 zijn zonet bekend gemaakt. Op de VLIZ Marine Science Day van 21 maart 2018 zullen ze hun prijs in ontvangst mogen nemen.

De VLIZ-Awards wil excellente jonge mariene wetenschappers een duwtje in de rug geven. Hier de winnaars van de VLIZ MSc Awards editie 2016: Niels van Putte en Kathleen Wils. Foto: VLIZ (Reynaert)


North Sea Award 2017
De North Sea Award wordt jaarlijks toegekend aan een postuniversitair of postdoctoraal onderzoeker actief in een land grenzend aan de Noordzee. De prijs ter waarde van 1 000 EUR bekroont een recent en origineel wetenschappelijk werk dat bijdraagt tot het innoverend fundamenteel en toegepast onderzoek met betrekking tot de kennis over en het beheer van de Noordzee.

De North Sea Award 2017 gaat naar de Nederlandse onderzoekster Maria Anouk Goedknegt voor haar proefschrift “Pacific oysters and parasites: Species invasions and their impact in parasite-host interactions”.
Anouck Goedknegt behaalde in november 2017 haar doctoraatstitel aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarvoor voerde ze haar onderzoek uit aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). In het bekroonde proefschrift beschrijft ze welke effecten de invasie van de Japanse oester in de Waddenzee heeft gehad op de parasiet-gastheerverhoudingen in de lokale schelpengemeenschap.
 
MSc Thesis Awards
Jaarlijks kent het VLIZ twee prijzen toe ter bekroning van afstudeerwerken rond een marien of kustgebonden onderwerp, uitgevoerd aan een universiteit of hogeschool binnen het kader van een masteropleiding. Zowel fundamentele als toegepaste onderzoeksonderwerpen in alle takken van de mariene wetenschappen komen in aanmerking. De prijzen – een voor de beste biologische en een voor de beste niet-biologische scriptie – bedragen elk 500 EUR.

De MSc Thesis Award 2017 in de biologische wetenschappen gaat naar Emily Lodewijks’ scriptie getiteld: “Potential Human Health Effects of Phycotoxins in Marine Bioaerosols”. Zij voerde haar werk uit aan het Laboratorium voor Milieutoxicologie en Aquatische Ecologie (GhEnToxLab) van de Universiteit Gent. 
Emily Lodewijks onderzocht in welke mate lage dosissen algentoxines, die in de branding samen met piepkleine zeewaterdruppeltjes in de lucht terecht komen (aerosolen) en door de mens ingeademd worden, een positief effect kunnen hebben op onze gezondheid.

De MSc Thesis Award 2017 in de niet-biologische wetenschappen gaat naar Michiel Dekoninck voor zijn scriptie “Romeinse zoutproductie in de civitas Menapiorum: Een studie naar het technologische proces op de zoutproductiesites aan de hand van het briquetage-aardewerk uit de regio Zeebrugge-Dudzele” die werd begeleid door prof. Wim De Clercq van de Vakgroep Archeologie van de Universiteit Gent.
De studie van literatuur en aardewerken artefacten opgegraven in de regio Zeebrugge-Dudzele boden Michiel Dekoninck inzicht op de ingenieuze technologie die de Romeinen aanwendden bij het produceren van zout in de kustregio's van Noord-Frankrijk, België en Zuid-Nederland.

BSC thesis awards
In 2017 werd voor het eerst ook een prijs uitgeschreven voor een excellente bachelorproef rond zee en kust, uitgevoerd aan een Vlaamse universiteit of hogeschool binnen het kader van een bacheloropleiding. Zowel fundamentele als toegepaste onderzoeksonderwerpen in alle takken van de mariene wetenschappen komen in aanmerking.

Helaas kreeg het VLIZ geen enkele kandidatuur binnen voor deze categorie. We doen hierbij dan ook graag een oproep aan proefschriftbegeleiders van bacheloropleidingen om volgend najaar de aankondiging van deze award extra in de gaten te houden. Op de VLIZ-website vind je meer informatie over het reglement en het in te dienen dossier.
 
Uitreiking prijzen
Alle winnaars mogen op de VLIZ Marine Science Day hun winnend werk voorstellen aan het aanwezige publiek en hun prijs in ontvangst nemen.

De voorstelling van de prijzen en de uitreiking ervan gaat door op woensdag 21 maart 2018 in Staf Versluys Centrum in Bredene.

Wil je er graag bij zijn? Deelnemen aan de VLIZ Marine Science Day 2018 is gratis, maar registreren is verplicht. Inschrijven kan via het online inschrijvingsformulier.
 

Link: www.vliz.be/nl/wetenschapsprijzen[Overzicht] [Login]