Technologie in zeeonderzoek centraal op Dag van de Wetenschap | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Technologie in zeeonderzoek centraal op Dag van de Wetenschap

Toegevoegd op 2019-12-17
Op de afgelopen Dag van de Wetenschap onthulden mariene wetenschappers de technologische vooruitgang in het zeeonderonderzoek die geen (science)fiction meer is. Niet minder dan 1200 geïnteresseerden namen deel aan tal van interactieve standen in het Marien Station Oostende en 750 bezoekers maakten kennis met het werk aan boord van het onderzoeksschip RV Simon Stevin. Op Vlaams niveau lokte de Dag van de Wetenschap in totaal meer dan 55 000 bezoekers. Kortom: een topdeditie!

Foto: VLIZ (Els Verhaeghe)

Op 24 november 2019 vond de jaarlijkse Dag van de Wetenschap plaats in Vlaanderen. De hoogmis van de wetenschap staat steevast garant voor onderzoek van de bovenste plank vertaald naar een breed publiek. Het centrale thema op het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) dit jaar was technologie. Technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig razendsnel en zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ook het VLIZ zet de nieuwste technologische snufjes in om nog diepgaander onderzoek te voeren. Bezoekers konden zelf ontdekken of deze ontwikkelingen (science)fiction zijn of pure realiteit.

Een eigen onderwaterrobot maken, het enige “zeerobotcentrum” van de Lage Landen ervaren, het opnemen tegen artificiële intelligentie in een wedstrijdje 'plankton herkennen, of een live-demo met hoogtechnologische bodemapparatuur volgen, waren maar enkele van de vele activiteiten op het Marien Station Oostende en aan boord van het onderzoeksschip RV Simon Stevin. Tot slot was er een grote opkomst voor een reeks van korte, boeiende praatjes. Experten gaven een stand van zake over vier actueel onderzoekstopics: diepzeeonderzoek in de 21ste eeuw, de opmars van automatische beeldherkenning, het volgen van gezenderde vissen, en het begraven verleden van onze Noordzee.

Herbeleef de ‘Dag van de Wetenschap – Sea. Science! Fiction?’ via de fotoreportage.
 

Link: www.vliz.be/nl/event/dag-van-de-wetenschap-2019[Overzicht] [Login]