Escape room scholenwedstrijd PlaneetZee | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Escape room scholenwedstrijd PlaneetZee

Toegevoegd op 2022-05-13
Meer dan 30 klassen uit gans Vlaanderen dompelden zich tijdens het schooljaar 2021-2022 onder in de problematiek rond de oceaan en het klimaat, en gingen aan de slag met de PlaneetZee-lesmodules van het Vlaams Instituut voor de Zee. Alle deelnemende klassen kregen de kans om hun opgedane kennis te testen in onze escape room. Uitdaging: ontsnappen binnen het uur!

Ontsnapt uit de escape room in 49min 38sec: wat een prestatie! - Foto: VLIZ


32 klassen van 26 scholen uit heel Vlaanderen gaven zich op voor de PlaneetZee-wedstrijd en brachten het ganse schooljaar de oceaan tot in de klas. Ze gingen in hun wetenschapsvakken met de zes lesmodules rond klimaat en de oceaan aan de slag. Velen gingen de uitdaging aan om nog een stapje verder te gaan en integreerden de oceaan ook in taalvakken (Franse les met 'Les filles du bord de mer' van de recent overleden Oostendse zanger Arno), de lessen Lichamelijke Opvoeding (yoga op zeegeluiden), Godsdienst (Jezus en de zee) en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn blijkbaar legio, en alle activiteiten leverden maar liefst 235 TikTok-filmpjes op. Lees meer over hoe hen dat bevallen is op de website van PlaneetZee.

Als beloning voor hun deelname werden deze enthousiaste jongeren en hun leerkrachten uitgenodigd om langs te komen in onze PlaneetZee-escape room op het Marien Station Oostende van het VLIZ. Hoe meer kennis ze hadden opgedaan rond de oceaan en het klimaat, hoe sneller ze konden ontsnappen:  

Omdat de leerlingen zoveel kennis hebben opgedaan rond de klimaatproblematiek en de oceaan, worden ze extra in de gaten gehouden door de fossiele brandstofindustrie! Daarom sloot die hen op in een sterk beveiligde bunker. Ontsnappen ze binnen het uur? Hun zuurstof raakt op! 

Het ontwerp van deze escape room en hoe die zelf te organiseren in jouw school, vind je binnenkort terug op onze PlaneetZee-website. Zodat je die als leerkracht volgend schooljaar ook gewoon in klas kan spelen! Want geef toe, op zo'n manier met wetenschap bezig zijn, is heel plezant! Stay tuned!


[Overzicht] [Login]