Peter Landschützer aangesteld als nieuwe onderzoeksdirecteur | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Peter Landschützer aangesteld als nieuwe onderzoeksdirecteur

Toegevoegd op 2022-09-01
Dr Peter Landschützer start vandaag, 1 september 2022, als de nieuwe onderzoeksdirecteur van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Als klimaatwetenschapper was Peter voorheen aan de slag in het Max Planck Instituut voor Meteorologie (Hamburg, Duitsland). Met deze aanstelling realiseert het VLIZ een toptransfer en investeert het versneld in onderzoek op het raakvlak van klimaat, oceaan en biodiversiteit, zoals bepaald in het convenant met de Vlaamse overheid voor de periode 2022-2026.

Foto: dr. Peter Landschützer is de nieuwe onderzoeksdirecteur van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). © Max Planck Instituut voor Meteorologie (MPI-M)

Peter behaalde zijn Master in de Wetenschappen (Environmental Systems Science) aan de Universiteit van Graz (Oostenrijk) in 2011. Zijn masterthesis over de uitwisseling van koolzuurgas (CO2) en zuurstofgas (O2) tussen de atmosfeer en de oceaan schreef hij aan de Universiteit van Bergen, Noorwegen. In 2014 voltooide hij aan de Universiteit van East Anglia (Norwich, Engeland) zijn doctoraat over de variabiliteit van de globale koolstof reservoirs in de oceaan. Van 2014 tot 2016 werkte hij als postdoctoraal onderzoeker in het Zwitsers Federaal Instituut voor Technologie (ETH) te Zürich. Daarna ging hij aan de slag als wetenschapper in het departement ‘De oceaan in het systeem Aarde’ van het Max Planck Instituut voor Meteorologie (MPI-M) waar hij aan het hoofd stond van de afdeling ‘Observatie, Analyse en Synthese’.

De onderzoeksinteresse van Peter was tot nu toe hoofdzakelijk gericht op de variabiliteit van de wereldwijde koolstofcyclus in de oceaan en de effecten daarvan op het klimaat en mariene ecosystemen. Zijn onderzoek had steeds bijzondere aandacht voor de Zuidelijke Oceaan. Door zijn nauwe samenwerking met zeilers, kon Peter bijvoorbeeld CO2-metingen verzamelen tijdens de Vendée Globe zeilrace van 2021. En dit in regio's van het zuidelijk halfrond die anders moeilijk bereikbaar zijn. Ook binnen zijn nieuwe job zal Peter deze CO2-metingen verderzetten in nauwe samenwerking met de onderzoekers van MPI-M en het VLIZ ICOS-team. Daarnaast zal hij de leiding nemen van het departement Onderzoek van het VLIZ en zich toeleggen op nieuwe onderzoekslijnen rond de effecten van klimaatverandering op kustgebieden.

We wensen Peter heel veel succes toe in deze nieuwe functie.

Meer info over dr. Peter Landschützer:


[Overzicht] [Login]