VLIZ-nieuws | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws - Technologie en energie: Mariene biotechnologie

rss

BlueBio-financiering voor betere toeleveringsystemen in de blauwe bio-economie

Toegevoegd op: 2020-06-09
Bij het BlueBio ERA-Net COFUND-financieringsprogramma kunnen momenteel projectideeën ingediend worden om de toeleveringsystemen in de blauwe bio-economie te verbeteren. Denk daarbij aan nieuwe of betere manieren om producten en diensten afkomstig uit de blauwe bio-economie op de markt te brengen en meerwaarde te creëren: vb. om de logistiek van vangst of productie, verwerking, bewaring en vervoer te vergemakkelijken om bv. de traceerbaarheid, kwaliteit, duurzaamheid en noodzakelijke capaciteit voor omzetting te garanderen. Het indienen van pre-projectvoorstellen kan nog tot en met 14 september 2020.

Op zoek naar bioactieve verbindingen in organismen uit Belgische Noordzee

Toegevoegd op: 2020-06-02
Het mariene milieu biedt een grote verscheidenheid aan organismen. Allemaal kunnen ze potentieel interessante bioactieve verbindingen bevatten. Onder het motto “wie niet zoekt, niet vindt” ambieert het PROBIO-project om een selectie van mariene organismen uit de Belgische wateren intensief te gaan screenen op mogelijks interessante bioactieve moleculen. Het onderzoeksconsortium wil zo een essentiële kennisbasis leggen voor commerciële toepassingen in verschillende sectoren. ...

DNA-paspoorten van bodemdieren vergemakkelijken opvolging gezondheid Noordzee - VIDEO

Toegevoegd op: 2020-03-19
Bodemdieren in de Noordzee monitoren vergt heel wat tijdrovende identificaties. Met DNA-barcodes gaat het veel accurater en efficiënter! In de video van het project GEANS - Genetic tools for Ecosystem health Assessment in the North Sea region - zie je hoe de 9 Europese partners DNA-paspoorten opstellen van Noordzeesoorten die bekend staan als gevoelige verklikkers voor veranderingen in zee en verstoring door menselijke activiteiten.

Mariene organismen als inspiratie voor nieuwe fotoreactoren: negen doctoraatbeurzen voor basisonderzoek

Toegevoegd op: 2019-10-30
Het efficiënt capteren van zonne-energie blijft een uitdaging voor de mensheid. Misschien kunnen we bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën inspiratie halen bij koralen, zeewier en zeeslakken? Deze organismen werken immers samen met algen en bacteriën om lichtenergie te oogsten en om te zetten. En dat onder een breed scala van lichtomstandigheden. Het Marie Sklodowska-Curie Actions Innovative Training Network “Bio-Inspired and Bionic Materials for Enhanced Photosynthesis” (BEEP) sponsort 9 PhD-beurzen voor basisonderzoek in deze materie. Deadline is 1 december.

VLIZ QUIZ

Toegevoegd op: 2019-08-28
VLIZ QUIZ ...

[Voeg toe] [Ouder nieuws... ]