Burgerwetenschappers onderzoeken schelpen aan de Vlaamse kust | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Burgerwetenschappers onderzoeken schelpen aan de Vlaamse kust

Oostende (2018.03.08) - Op zaterdag 17 maart vindt in ons land voor het eerst een Grote Schelpenteldag plaats. Wetenschappers roepen iedereen op om die dag naar het strand te komen en de biodiversiteit aan de kust te helpen in kaart brengen.

Persbericht door: Vlaams Instituut voor de Zee, EOS, Natuurpunt en Kusterfgoed

De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Eos, Natuurpunt en Kusterfgoed, met ondersteuning van BePlanet en Elia. In de tien kustgemeentes ontvangen experts liefhebbers om samen de schelpen aan het strand te onderzoeken. Elke deelnemer verzamelt honderd schelpen en zoekt, met de hulp van experts en een zoekkaart, om welke soorten het gaat. Die gegevens komen in een databank terecht, zodat de onderzoekers ermee aan de slag kunnen. Kinderen kunnen meezoeken, of op hetzelfde moment in Blankenberge of Oostende een workshop ‘hoe maak ik een papieren strandbloem’ volgen. In De Panne is er een extra schelpenactiviteit voor kinderen, Bredene stelt uitzonderlijk de schelpencollectie van Heemkring Ter Cuere open voor het publiek en in het Zwin deelt een gids zijn schelpenkennis met het publiek.

De tien telposten (per gemeente) zijn:

  • Knokke-Heist: gebouw Schildia Beach
  • (Zee)brugge: Badengebouw reddingsdienst
  • Blankenberge: gebouw/tent Strandreddingsdienst
  • De Haan: tent nabij Redderspost
  • Bredene: gebouw Strandpost 6
  • Oostende: Marien Station Oostende (Oosteroever)
  • Middelkerke: gebouw Rode Kruispost strand Casino Oost
  • Nieuwpoort: gebouw dijk/strand t.h.v. Barkentijn
  • Koksijde: strand oosteinde dijk
  • De Panne: tent t.h.v. Leopold I-monument

De initiatiefnemers kijken al uit naar de resultaten van dit nieuwe burgerwetenschapsinitiatief. Momenteel houdt niemand bij welke schelpen in welke aantallen aanspoelen aan de Belgische kust. Nochtans zegt dat veel, onder meer over de effecten van klimaatverandering, milieuvervuiling en biodiversiteits­verandering. Van welke schelpen zijn er veel, van welke weinig? Welke exoten zijn aanwezig? Zijn er verschillen tussen de West- en de Oostkust? En welke schelp mag zich straks tot absolute topper kronen?

Met de resultaten van de Grote Schelpenteldag zullen experts een beter zicht krijgen op de schelpendiversiteit. De resultaten worden via een persbericht bekendgemaakt op maandag 19 maart.

Inschrijven voor de Grote Schelpenteldag op een van de tien locaties kan gratis via de website www.iedereenwetenschapper.be

Meer informatie

Meer informatie op www.iedereenwetenschapper.be
Foto’s beschikbaar op aanvraag

Perscontact

Jan Seys (VLIZ): jan.seys@vliz.be - +3-(0)478-37 64 13


Persdekking