Wie helpt kustlijnen inmeten met CoastSnap? | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Wie helpt kustlijnen inmeten met CoastSnap?

Oostende (2020.06.04) - Deze week verscheen de eerste CoastSnap-paal op de zeedijk van de Oostendse Oosteroever. Deze paal laat burgers toe met hun smartphone vanuit een vaste positie beelden van het strand te nemen. Met de doorgestuurde foto’s gaan wetenschappers vervolgens aan de slag om strandkliffen en de evolutie van de kustlijn en het strandreliëf minutieus op te volgen, en zo bijsturing waar nodig te faciliteren.

Persbericht door: Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Een strand evolueert voortdurend, mee met het ritme van de seizoenen. Soms waait het zand nieuwe duintjes op, dan weer veroorzaakt een winterstorm de intussen beruchte ‘strandkliffen’. Wetenschappers bestuderen die evolutie en verzamelen data waarmee ze wiskundige modellen aansturen. Die data en modellen zijn van goudwaarde bij het monitoren van de huidige stranden en bij het plannen van bijkomende kustbescherming.

Vanaf deze week kunnen ook burgers actief meewerken aan dit onderzoek. De opdracht is simpel en borduurt verder op het Australische CoastSnap-initiatief. Je plaatst je smartphone in een houder, bovenop de CoastSnap-paal, en drukt af.  Je deelt het beeld vervolgens via je eigen sociale media-kanalen (vergeet de hashtag #CoastSnapOostende niet bij de foto te vermelden!) waarna onderzoekers hiermee aan de slag kunnen.

Na succesvolle lanceringen in diverse landen over de hele wereld, is CoastSnap nu dus ook in België geland. Het eerste station staat op de zeedijk langs de Oostendse Oosteroever, ter hoogte van de Spinoladijk. Het station kwam er dankzij het Databeach-project, een samenwerking van de Vlaamse bedrijven IMDC, DEME, Vanbreda en Fluves, met steun van de Blauwe Cluster. Een infopaneel, aan de houder bevestigd, legt stap voor stap uit hoe je kunt meewerken aan dit burgerwetenschapsinitiatief.

Binnenkort volgt een tweede meetstation te Koksijde (dichtbij Surfclub Windekind, Groenendijk). Dit tweede station kadert in een onderzoekproject van professor Margaret Chen aan de Vrije Universiteit Brussel, met steun van het federaal wetenschapsprogramma STEREO III. Afhankelijk van de vraag en interesse kunnen later nog extra stations geplaatst worden aan onze kust. Het VLIZ staat in voor het beheer van de ruwe en verwerkte data van alle stations en zorgt voor de overkoepelende communicatie.

Perscontacten