Prijs Dr. Edouard Delcroix | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Prijs Dr. Edouard Delcroix

HYDRO vzw en het Vlaams Instituut voor de Zee organiseren de internationale wetenschappelijke Prijs Dr. Edouard Delcroix ter bekroning van wetenschappelijk onderzoek in het ruime kader van de oceaan en de menselijke gezondheid.

                                 English version                                    Version française

De Prijs Dr. Edouard Delcroix is een driejaarlijkse internationale wetenschappelijke prijs ter waarde van 40.000 EUR die wordt toegekend aan een onderzoeker of onderzoeksgroep ter bekroning van wetenschappelijk onderzoek in het ruime kader van de oceaan en de menselijke gezondheid. De prijs werd opgericht ter ere van Dr. Edouard Delcroix (1891-1973), Belgisch orthopedisch chirurg en pionier in de thalassotherapie. De prijs wordt in het najaar van 2022 opnieuw uitgeschreven. De Aanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix, ter waarde van 2.500 EUR, wordt vanaf 2020 jaarlijks uitgereikt aan een jonge wetenschapper die aan de start van zijn/haar onderzoekscarrière staat.

De Prijzen Dr. Edouard Delcroix hebben tot doel fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek te bevorderen dat een significante bijdrage levert aan:

  • een betere kennis van de potentiële gezondheidsvoordelen van mariene ecosystemen, bijvoorbeeld het "Blue Gym" effect, de exploratie van mariene biodiversiteit, thalassotherapie en functionele revalidatie in zeewater;
  • oplossingen voor menselijke aandoeningen die te maken hebben met het mariene milieu, zoals schadelijke algenbloei en andere biogene giftige stoffen, eutrofiëring, de transmissie van pathogenen en chemische stoffen en de impact van menselijke activiteiten zoals aquacultuur.
 
De Prijs Dr. Edouard Delcroix 2023 en de Aanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix 2023 werden opengesteld. Kandidaten kunnen hun inzending indienen tot 31 december 2022.
Download het reglement en het inschrijvingsformulier en schrijf je in.
 

Vorige laureaten en prijsuitreikingen

 

Verdere inlichtingen zijn te bekomen bij:
Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
InnovOcean site, Wandelaarkaai 7, 8400 Oostende, België
Vanaf 5 september: InnovOcean Campus, Jacobsenstraat 1, 8400 Oostende, België
Tel. + 32-(0)59-34 21 30
Fax + 32-(0)59-34 21 31
E-mail: