Vibrocorer | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Vibrocorer

Een vibrocorer is het ideale instrument om onverstoorde bodemkernen te bekomen van een relatief grote lengte. Het VLIZ beschikt voortaan over een OSIL high-power vibrocorer systeem dat een kern kan nemen tot 3 m lang met een diameter van 96 mm en dit in waterdieptes tot 100 m. Het toestel wordt ingezet vanaf het onderzoeksschip Simon Stevin.

Hoe werkt een vibrocorer?

De vibrocorer wordt aangedreven door elektrische motoren die een vibrerende kracht produceren tot 89 kN. Aan de hand van deze trillingen wordt een PVC-buis, tot 3 m diep de zeebodem ingeboord. De trillingsfrequentie is voldoende hoog om door harde sedimenten (geconsolideerde klei, grof zand, etc.) heen te boren. Bij het ophalen van de bodemkern zorgt de core catcher ervoor dat het sediment niet uit de PVC-buis glijdt. De vibrocorer wordt, eenmaal terug aan boord van het onderzoeksschip, in  horizontale positie gebracht om de kerncilinder te vervangen. 

  Werking van een vibrocorer gezien vanop de zeebodem (let op: dit is geen OSIL vibrocorer maar het werkingsprincipe is hetzelfde).

  Foto's

Waarom een vibrocorer gebruiken?

  • Neemt onverstoorde bodemkernen tot 3 m lang

Enkele studies:

Doordat dit toestel recent is aangekocht door het VLIZ, zijn er nog geen onderzoeksresultaten verwerkt of gerapporteerd.

Technische details

De vibrocorer dat het VLIZ ter beschikking stelt, bevat volgende technische informatie: 


© VLIZ

  • Gewicht: 2350 kg
  • Stroomtoevoer: 415V 3 phase supply 1 off 9.6 kW motors; 83/43A Start up current
  • Vibratiekracht: 89 kN

Gebruik maken van de vibrocorer?

Wetenschappers verbonden aan universiteiten of wetenschappelijke instellingen kunnen gebruik maken van onze apparatuur. Gelieve het VLIZ te contacteren voor meer informatie.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van de vibrocorer die door het VLIZ ter beschikking gesteld wordt, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: 'Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)'.