VLIZ-ledendag | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-ledendag

Om zijn trouwe leden te bedanken voor hun jarenlange steun en om nieuwe leden beter te leren kennen, organiseert VLIZ-directeur Jan Mees samen met zijn team jaarlijks een VLIZ-ledenactiviteit.

Word VLIZ-lid

VLIZ-ledendag 2020 - DIGITAAL

In het voorjaar informeerden we jullie over het uitstellen van de VLIZ-ledendag omwille van de impact van covid-19 op onze maatschappij. Nu, enkele maanden verder, leert een evaluatie dat we een fysiek evenement – waarbij om en bij de 150 personen aanwezig zijn – niet kunnen laten doorgaan op de sites van het VLIZ. In navolging van de succesvolle VLIZ-webinars, nodigen we jullie graag uit op een onlineversie van de VLIZ-ledendag. Laat jullie hierbij vooral niet afschrikken van dit concept. Het biedt de unieke kans om bijvoorbeeld samen met niet-VLIZ-leden rond een scherm te verzamelen en hen zo ook kennis te laten maken met ons instituut en de goede doelenwerking ervan.  

Op vrijdag 18 september ontmoeten we elkaar in de virtuele wereld tussen 20u en 21u. Algemeen directeur van het VLIZ, Jan Mees staat jullie te woord en zoomt in op het 20-jarig bestaan van het VLIZ, onderdirecteur Tina Mertens toont in vogelvlucht de bouwwerken van het nieuwe VLIZ-gebouw en de ontwikkelingen van het Marien Station Oostende, en enkele BMRI-laureaten lichten bondig het onderzoek toe dat ze uitvoeren dankzij de Brilliant Marine Research Idea beurzen (gefinancierd door ledenbijdrages en donaties). Interactie met de sprekers is mogelijk.

Ben je geïnteresseerd in een deelname aan de VLIZ-ledendag? Registreer je op deze link en log op 18 september vanaf 19:55 in op het online event.

Voor meer informatie, contacteer ons op:

 

Vorige edities

21 juni 2019

Tijdens de vierde editie van de VLIZ-ledendag informeerden we de leden in primeur over ons marine robotics centre, het speerpunt waarmee het VLIZ inzet op hoogtechnologisch marien onderzoek. We ontsluierden de geheimen van onze drie toestellen die we inzetten voor geofysisch, biogeochemisch en oceanografisch onderzoek. VLIZ-medewerkers gaven 5 infosessies:

 • Recente ontwikkelingen binnen het VLIZ
 • Onderwaterrobot Genesis
 • Onze gloednieuwe autonome onderwaterrobot Barabas
 • Uiterst bijzondere oppervlaktevaartuig Adhemar
 • Nieuwste educatieve tools rond onderwaterrobotten

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.

22 juni 2018

De derde editie van de ledendag stond in het teken van de VLIZ-filantropiewerking 'de zee als goed doel'. Je kon er de boeiende onderzoeksprojecten ontdekken die lopen dankzij de donaties en de lidgelden die het VLIZ ontvangt. De infosessies behandelden de volgende projecten:

 • SeaWatch-B en de resultaten van de Grote Schelpenteldag
 • Wat doet zeewater en zeelucht met onze gezondheid?
 • Een zeebodem vol elektriciteit dankzij kabelbacteriën
 • Ontwikkeling van een testplatform voor antifouling verven
 • De geheimen van de Orka’s in Chili ontrafeld
 • Reisbeurzen voor beloftevolle jonge mariene wetenschappers uit het Zuiden
 • Textiel met een hart voor de zee

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.

23 juni 2017

Onder de noemer 'Schelpdieren Binenstebuiten' verwelkomde het VLIZ zijn leden in het Marien Station Oostende. Samen met mariene professionals, VLIZ-medewerkers en SeaWatch'ers werden alle geheimen van de schelpen op het Noordzeestrand ontrafeld.  De deelnemers konden kiezen uit twee verschillende workshops uit het volgende gamma:

 • Naar schelpen speuren op het strand onder begeleiding van SeaWatch'ers
 • Schelpen determineren met de hulp van mariene professionals
 • Strandbloemen ineen knutslen, maar niet zonder uitleg of schelpen als pasmunt
 • VLIZ-medewerkers tonen je hun werk rond schelpdieren
 • Hoe duurzaam is de consumptie van schelpdieren?
 • Koken met schelpdieren

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.

24 juni 2016

Alle leden werden verwelkomd op het VLIZ in het vernieuwd Marien Station Oostende (MSO) met een glaasje voor een gezellige en leerrijke midzomeractiviteit. Om 19.00 uur startten geleide wandelingen op de Oostendse Oosteroever, een gebied waar natuur, erfgoed, visserij en andere maritieme activiteiten met de woonfunctie een gezamenlijke modus vivendi zoeken. Maar het is ook een zone waar zich een boeiende geschiedenis van het Vlaamse zeewetenschappelijk onderzoek schuilhoudt. Expertgidsen belichtten al deze aspecten, inclusief de geheimen van het militair erfgoed (Fort Napoleon en bunkers van tijdens de WO) verspreid in de duinen. Tot slot werd een demonstratie gegeven van het strandobservatienetwerk SeaWatch-B, één van onze goede zeedoelen, opgezet dankzij de ledenbijdragen! We sloten af met een receptie in MSO op de Halve Maan site.

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.