WereldOceaanDag 2016 - MANMADE | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

WereldOceaanDag 2016 - MANMADE

De mens en zijn impact op aarde en zee zijn almaar zichtbaarder. Geologen en archeologen van de toekomst zullen de laatste twee eeuwen mogelijks wel catalogeren als het "antropoceen"? Hoe gaan kunstenaars om met dit gegeven? Tijdens de zomer 2016 wordt in het Provinciedomein Raversyde ANNO 1465 de expo MANMADE opgebouwd, een tentoonstelling over de huidige en de toekomstige relatie tussen mens en aarde die de confrontatie aangaat met het oude middeleeuwse vissersdorp. Hedendaagse kunstenaars van over de hele wereld tonen er hun werk. De expo zal worden op gang getrokken op vrijdagavond 10 juni 2016 wanneer het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) WereldOceaanDag 2016 viert. Allen welkom in De Grote Post in Oostende voor een avondvullend programma rond mariene kunst en de wetenschap erachter. Alle beelden van het event zijn te vinden in de fotogalerij op de VLIZ-website.

Programma

18:30 Registratie

19:00 Verwelkoming & Nieuwe Zeekrant 2016 in primeur
Jan Mees – directeur VLIZ

19:05 MANMADE gelanceerd
Mathieu de Meyer - Raversyde, Provincie West-Vlaanderen & Tim Joye, curator MANMADE
Hedendaagse kunstenaars werken rond het antropoceen of het tijdperk van de mens. Hoe deze zijn invloed op de planeet, inclusief de oceaan, heeft doen gelden (www.raversyde.be/nl/manmade).

19:20 De mens en de zee, de feiten
Jan Seys – marien bioloog en communicatieverantwoordelijke VLIZ
Boeiende feiten en wetenschap over onze relatie met de oceaan.

19:50 Oceaankunst als exploratievorm
Nicolas Floc’h – artist en lesgever École Européenne Supérieure d’Art de Bretagne, Rennes
De oceaan brengt inspiratie. Vertrekkende vanuit de vorm en functie van visnetten, kunstriffen en het mariene milieu geeft deze Parijse kunstenaar een unieke inkijk op wat de zee voor hem betekent. (presentatie in het Engels)

20:20 Uitreiking Europese prijs SeaChange
Jan Mees – directeur VLIZ

20:25 Kunstexperimenten door en voor de zee
Peter Defurne – directeur Kunstacademie aan Zee, Oostende
Inspiratie vinden in de oceaan en de mariene wetenschap. Experimenteren met technieken. De resulterende werken en het ontstaan ervan zijn te bezichtigen op de Zeemarkt en in de expo MANMADE.

20:35 – 22:00 ZEEMARKT
Stands met interactieve demonstraties over zeekunst en wetenschap

In de Foyer:

  

Leerlingen en leerkrachten van de Kunstacademie aan Zee exposeren hun werken geïnspireerd door marien onderzoek.

Ga ook zelf aan de slag in de doehoek.

 

Kapitein Kris De Baere en bioloog Geert Potters bemannen de stand van de Hogere Zeevaartschool (Antwerp Maritime Academy) met een demonstratie van hun toegepast onderzoek rond de impact van scheepvaart op de zee: geluid, anti-fouling verven, niet-inheemse soorten en ballastwaterbehandeling, het gebruik en misbruik van opofferingsanodes in ballasttanks, etc. en hoe dit alles toch wel heel complex wordt voor een zeeman.

Dimitri en Sylvie van NorthSeaKayak uit Oostduinkerke en de cursisten fotografie van het CVO CervoGo uit De Panne creërden een feeëriek schouwspel.

 

Plastic in zee als substraat voor (micro)organismen en de zoektocht naar plastic-etende bacteriën door Caroline De Tender en Lisa Devriese het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

 

Kim Van Tricht, studente Mode van het KASK Conservatorium - HoGent, liet zich voor haar collectie "20-48" inspireren door de overbevissingsproblematiek. Want als we onverantwoord zouden blijven vissen, dan zullen alle commerciële visstocks tegen 2048 verdwenen zijn ...

 

Mariene biologen Ellen Pape en Lisa Mevenkamp van de Universiteit Gent tonen hoe zij onderzoek doen in de diepzee en welke mega-fauna ze er aantreffen. Dit broze milieu staat onder druk door onze honger naar minerale grondstoffen, nu ook in de diepzee gestart wordt met de ontginning ervan. 

 

Nathalie De Hauwere van het VLIZ toont hoe je in HisGisKust kan bekijken hoe onze kustlijn er vroeger uit zag en hoe deze geleidelijk geëvolueerd is naar de huidige situatie. Historische kaarten uit de 16de-18de eeuw worden er digitaal ontsloten.

 

Frederik Mollen van Natuurpunt leert je hoe je verschillende haaien en roggen kunt onderscheiden met behulp van de zoekkaarten, identificatiefiches en filmpjes van HAROkit. Doordat sommige van deze kraakbeensoorten sterk op elkaar lijken, worden er soms fouten gemaakt. Ook liever geen bedreigde of beschermde soort op je bord?  

Laat je deze zomer op het Provinciedomein Raversyde ANNO 1465 verrassen door de expo MANMADE. Kunstenaars gingen er aan de slag met het thema ‘Antropoceen’, zijnde het tijdperk waar de impact van de mens op de Aarde en de oceaan centraal staat. Conservator Matthieu de Meyer en Curator-auteur Tim Joye stellen de expo en het boek MANMADE voor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In zaal De Grote Post:

Videofestival - MANMADE OCEAN
Kunst en wetenschap rond de impact van de mens op de zee

Doorlopend van 21:00-22:00

 

Locatie

CC De Grote Post
Hendrik Serruyslaan 18a, 8400 Oostende

Bereikbaarheid:
Het station Oostende ligt op ongeveer 10 minuten loopafstand. Bussen en trams stoppen vlakbij CC De Grote Post, halte Marie-Joséplein. Gratis parking op de stadsrandparking aan het Maria-Hendrikapark (op 10-15 minuten wandelafstand of via de Centrumbus Lijn 1). Betaald ondergronds parkeren in de Zeeparking recht tegenover het cultuurcentrum.

Flyer

Download hier de flyer en nodig uw vrienden uit!

Inschrijven

Inschrijven is gratis maar verplicht via het onderstaande registratieformulier (niet meer mogelijk).