Crisiscentrum vogelopvang Oostende
Olieslachtoffers winter 2003

intro nieuws organisatie werkmethodes statistieken vragen links beelden

Dit is de website van het crisisopvangcentrum dat te Oostende werd opgericht om de olieslachtoffers op te vangen die op onze stranden aanspoelen ten gevolge van de ramp met de Tricolor. Het crisisopvangcentrum is momenteel niet meer operationeel.

Voor recent gewonde dieren ga je nu best naar het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Oostende.

Voor de tricolor cijfergegevens klik hier.

Het opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Oostende kon de toevloed aan olieslachtoffers amper aan in hun lokalen in de Langestraat. Vogelbescherming Vlaanderen en de verantwoordelijken van het opvangcentrum hebben op last van de Gouverneur van West-Vlaanderen en de federale overheid in Oostende een crisisopvangcentrum opgericht. De stad Oostende bood vrijwel onmiddellijk een gebouw aan en deed al het nodige om de elektriciteit, verwarming en verlichting bij hoogdringendheid operationeel te maken. In het opvangcentrum werden de zeevogels, nadat ze eerst 'gestabiliseerd' werden en de eerste zorgen hebben gekregen, gewassen en verder verzorgd.

In een leegstaand pand nabij de vuurtoren in Oostende zijn nu ruime lokalen ingericht en verwarmd waar de vogels kunnen worden verzorgd. Wandelaars die op de stranden van de Belgische kust olieslachtoffers aantreffen, kunnen die binnenbrengen bij de politie van elke badstad. Het opvangcentrum van Oostende heeft met de politiediensten een samenwerkingsovereenkomst afgesloten om noodlijdende vogels snel en adequaat te kunnen opvangen. Ook de brandweerdiensten zijn in de weer om aangespoelde vogels over te brengen. We vermelden ook graag de verdienstelijke inzet van de Civiele Bescherming, die in de bres sprong om het opvangcentrum van warm water te voorzien.

De komende dagen zullen met olie besmeurde zeevogels op onze kust blijven aanspoelen. Vogelbescherming vraagt iedereen die vogels opraapt op te letten voor de scherpe dolkachtige snavel van de dieren: hou de vogel zo ver mogelijk van uw ogen verwijderd!
Wat u met een levende vogel aanvangt, leest u in de rubriek 'vragen'.

PreviousFoto van Alena Dvorakova en Viktor FischerPrevious  Web site hosted by VLIZ www.vliz.be
Webmaster Francisco Hernandez