Verblijfstoerisme

Omvang van het verblijfstoerisme

Het volume van verblijfstoerisme in commerciële logiesvormen is belangrijk binnen de duurzaamheidproblematiek van het toerisme aan de Kust, gezien de commerciële logiesvormen steeds verder afkalven wat het aanbod betreft. Hotels en campings worden steeds meer opgekocht door projectontwikkelaars die er appartementsblokken (meestal voor tweede verblijven) of tweede verblijfshuisjes op bouwen.

Het volume van het verblijfstoerisme in commerciële logiesvormen wordt gemeten in aankomsten en in overnachtingen. De aankomsten geven een indicatie van het aantal toeristen dat aan de Kust verblijft voor kortere perioden. Het aantal overnachtingen is veeleer een indicatie van de impact en het economische belang van het verblijfstoerisme in commerciële logiesvormen in het algemeen en van het relatieve economische belang van de diverse markten.

Een uitgebreide bespreking van deze indicator is ook terug te vinden in het kustkompas. Hierin wordt deze indicator besproken aan de hand van verschillende vragen zoals waarom deze indicator, wat zegt deze indicator, wat zijn de resultaten, wat voor de toekomst,…

weinig veranderingTrend : Tussen 1996 en 2003 is het aantal overnachtingen in de kustgemeenten echter gedaald met 1,2 %. De daling van het aantal overnachtingen is te wijten aan de sterke daling van de gemiddelde verblijfsduur van de verblijfstoeristen in commerciële logiesvormen gedurende de periode 1996-2003: van gemiddeld 6,2 naar 5,1 nachten per verblijf per persoon

Definitie : De indicator wordt gedefinieerd als het aantal toeristen dat in het kustgebied overnacht (weergegeven door het aantal overnachtingen van verblijfstoeristen).

Eenheid : De indicator geeft een absoltuut aantal weer per gemeente.

Lees meer in de technische fiche

Gebieden op grafiek
ALVERINGEM
BLANKENBERGE
BREDENE
BRUGGE
DAMME
DE HAAN
DE PANNE
DIKSMUIDE
JABBEKE
KNOKKE-HEIST
KOKSIJDE
LO-RENINGE
MIDDELKERKE
NIEUWPOORT
OOSTENDE
OUDENBURG
VEURNE
ZUIENKERKE
Gemiddelden
MiddenKust
WestKust
OostKust
Kust
Hinterland
Studiegebied


Laatst gewijzigd op 19/01/2006